Lage vaccinatiegraad

Duitsland op scherp na uitspraak minister: 'Iedereen gevaccineerd, genezen of dood'

23 november 2021 15:20 Aangepast: 23 november 2021 15:51
De Duitse minister van Volksgezondheid, Jens Spahn Beeld © AP

Grote kritiek in Duitsland op minister Jens Spahn van Volksgezondheid. Volgens Spahn is aan het eind van de winter vrijwel iedere Duitser gevaccineerd, genezen of overleden aan het coronavirus. Correspondent Jeroen Akkermans: "Voor veel Duitsers is deze uitspraak een bevestiging dat de minister de controle over het coronavirus is verloren."

Spahn deed zijn opvallende uitspraak gisteren tijdens een persconferentie. Hij wilde de bewering ook niet terugtrekken, want de minister acht dit scenario dankzij de besmettelijke deltavariant 'zeer waarschijnlijk'. Daarom deed Spahn ook nogmaals de oproep aan alle Duitsers om zich te laten vaccineren.

Bondskanselier Angela Merkel liet, naar aanleiding van de uitspraken van Spahn, weten dat veel Duitsers niet door hebben hoe ernstig de situatie is. Volgens Merkel kan alleen een hogere vaccinatiegraad voorkomen dat er nieuw pakket aan strenge maatregelen komt.

Alternatieve methode

Met dit soort cynische uitspraken probeert Spahn op zijn eigen manier de ongevaccineerden naar de vaccinatiecentra te 'duwen', zegt correspondent Akkermans.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nederland hoogrisicogebied: Duitsland voert strengere regels in

"Spahn en zijn huidige regeringspartij CDU willen geen vaccinatieplicht invoeren, ondanks dat de roep in Duitsland groter wordt. Hij probeert daarom op zijn manier de vaccinatiegraad te laten stijgen."

Zwalkend coronabeleid

Maar deze cynische tactiek van Spahn valt in Duitsland niet goed. Veel Duisters vinden de uitspraken van Spahn misplaatst. Akkermans: "Spahn is de minister die verantwoordelijk wordt gehouden voor een beleid dat de controle op het coronavirus is verloren."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Heel Europa weer op slot door corona? 'Nee hoor, het is hier heel relaxed'

"Het wordt gezien als een zwalkend coronabeleid. Eerst waren er te weinig maskers, toen te weinig vaccins, daarna een te lage vaccinatiebereidheid en nu worden de gevaren van de deltavariant te laat ingezien. Zijn uitspraken zeggen nu weinig."

Een van de problemen waar Spahn op stuit is dus die vaccinatiegraad. In Duitsland is op dit moment 68 procent gevaccineerd, een van de laagste percentages van West-Europa.

In sommige Duitse deelstaten is het 2G-systeem al ingevoerd. Daar krijgen alleen gevaccineerden en mensen die genezen van corona toegang tot onder meer horeca en evemeneten. In sommige Duitse deelstaten is het 2G-systeem al ingevoerd. Daar krijgen alleen gevaccineerden en mensen die genezen van corona toegang tot onder meer horeca en evemeneten.

Volgens Akkermans groeit de bereidheid om een vaccin te nemen wel, maar dient zich het volgende probleem aan. "Je ziet nu enorm lange rijen voor de vaccinatiecentra. Volgens de minister zijn er nu wél genoeg vaccins, maar veel mensen vragen zich af waarom ze dan soms uren moeten wachten voor een prik."

In onderstaande video is bijvoorbeeld te zien dat de wachtrijen voor een prik in Hamburg nu enorm zijn. 

'Geen Spahn-effect meer'

Zwalkend coronabeleid of niet - in Duitsland is volgens Akkermans op dit moment serieuze angst voor de snel stijgende coronacijfers. Het aantal besmettingen is met 50 procent toegenomen ten opzichte van vorige week. Volgens experts moet de vaccinatiegraad is Duitsland daarom ook snel omhoog.

Het is maar de vraag of Spahn dat effect alsnog kan bewerkstelligen. Vanwege de aanstaande nieuwe regering is hij naar verwachting aan het einde van de winter geen minister meer. Akkermans: "Hij neemt straks afscheid als een minister van Volksgezondheid die de coronacrisis boven het hoofd is gegroeid."

Spahn lijkt in ieder geval niet de minister te worden die een nationale vaccinatieplicht invoert. De optie lag gisteren na de persconferentie op tafel tijdens een overleg met de ministers van deelstaten. Spahn blijft bij zijn punt dat een vaccinatieplicht de acute problemen niet zal oplossen.

De Jonge: "Dit hebben we al vaker gezegd''

Demissionair minister de Jonge van Volksgezondheid is het eens met de uitspraken van zijn Duitse collega Spahn. Toen de Jonge er gisteren naar werd gevraagd zei hij het volgende:

''Dit hebben wij eigenlijk vanaf oktober al gezegd. Als je niet gevaccineerd bent is het niet een kwestie van of, maar een kwestie van wanneer je met corona besmet zal raken.''

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore