Drukte bij prikstraten

Vierde lockdown Oostenrijk van start: 'We zijn weer helemaal terug bij af'

22 november 2021 17:09 Aangepast: 22 november 2021 17:15
Ook hoofdstad Wenen gaat voor 20 dagen in lockdown. Beeld © ANP

Alleen nog het huis uit voor werk, boodschappen of wat beweging. Het voelt voor Oostenrijkers alsof de tijd sinds de start van de coronacrisis heeft stilgestaan. Een vierde lockdown in 1,5 jaar tijd moet nu de druk op de zorg wegnemen. Inwoners zijn chagrijnig, teleurgesteld maar ook opgelucht. "Van mij mag ie tot kerst duren."

Nee, volledig stil op straat is het er vandaag niet. Maar het contrast met de drukte van afgelopen weekend in hoofdstad Wenen is groot. Inwoners gingen toen snel nog een laatste keer winkelen of uit eten en 40.000 mensen kwamen bijeen voor een demonstratie tegen de nieuwe maatregelen.

Maar de lockdown ging door en dus werkt de Nederlandse IT-ondernemer Hans Kort vandaag in Wenen vanuit huis. Medelijden is volgens hem niet nodig. "Mijn vrouw kan nog gewoon naar haar werk en we mogen nog boodschappen doen. Mensen accepteren het wel."

Flesje wijn

De lockdown gold in eerste instantie alleen voor ongevaccineerde inwoners van Oostenrijk. Maar omdat het virus zo snel rondgaat, moeten ook volledig gevaccineerden zoals Kort eraan geloven. Frustrerend, maar hij heeft geen keus.

"Ik laat het allemaal maar gaan. Het is ook alweer de vierde keer dus we zijn er inmiddels wel aan gewend. Gelukkig wonen we fijn en met een flesje wijn erbij komen we er wel weer doorheen hoor."

Zo nuchter bekijkt niet iedereen het in Oostenrijk. "Weet u, ik ben twee keer geprikt, het is gewoon verschrikkelijk", briest een vrouw tegen een verslaggever. Andere Oostenrijkers tonen meer begrip. "Ik ben ervoor, de situatie is nu echt dramatisch."

Stijgende lijn

Vanwege het hoge aantal besmettingen zag de Oostenrijkse overheid geen andere keus dan het land 20 dagen lang gedeeltelijk op slot te gooien. Daarbovenop komt er in februari volgend jaar ook een omstreden vaccinatieplicht voor alle inwoners.

De besmettingscijfers zitten, net als de drukte in de ziekenhuizen en op de IC's, in Oostenrijk nog altijd in een stijgende lijn. Die cijfers zijn op onderstaande grafiek in het blauw te zien. De rode lijnen geven de situatie in Nederland weer.

Flinke rijen

Of de lockdown het aantal besmettingen weet terug te dringen moet nog blijken. Maar de maatregelen hebben wel al een ander effect. Verspreid over het land staan al dagenlang flinke rijen bij de vaccinatielocaties. In het zuidelijke Wolfsberg stonden mensen tot wel 3 uur in de wacht.

Reden is het plan om de lockdown voor gevaccineerden eerder te laten stoppen. De Nederlandse Karin (haar achternaam deelt ze liever niet) ziet met eigen ogen de prikbereidheid toenemen. Ze werkt op locaties waar mensen getest en gevaccineerd kunnen worden.

"Afgelopen weekend zagen we een verdubbeling van het aantal vaccinaties ten opzichte van het weekend ervoor", aldus de Nederlandse die 14 jaar in de deelstaat Karinthië woont. "Helaas zitten daar heel veel boosterprikken tussen. Maar er komen nu bijvoorbeeld ook veel jongeren. Die willen, als het voor gevaccineerden weer mag, ook uit kunnen gaan en laten zich daarom nu prikken."

Meer problemen

De lage vaccinatiegraad van 65 procent wordt dus opgekrikt. En dat is volgens Karin hoog nodig. "De gehele zorg is hier echt aan het eind van z'n Latijn. Er moest gewoon flink ingegrepen worden. Wat mij betreft mag deze lockdown daarom gerust tot kerst duren." Naast de drukte in ziekenhuizen en op de Intensive Cares ontstaan er in Oostenrijk nog meer problemen.

Zo is de maximale testcapaciteit bereikt. En dat is een groot probleem voor ongevaccineerde Oostenrijkers. Zij moeten voor hun werk een negatieve test laten zien. "De laboratoria kunnen dat enorme aantal tests niet aan", vertelt Karin. "Mensen wachten soms 55 uur op hun uitslag. Dat doen ze wel want er wordt erg streng gehandhaafd."

Susanne woont sinds 2015 samen met haar man en honden in Feld am See. Susanne woont sinds 2015 samen met haar man en honden in Feld am See.

En dan is er nóg een probleem. Vanwege alle coronazorgen annuleren veel buitenlandse toeristen hun boekingen. Een flinke tegenvaller nu het belangrijke skiseizoen is afgetrapt. "Voor december heb ik al flink wat annuleringen", aldus Susanne Reijsoo.

Samen met haar man verhuurt ze in Feld am See chalets. Dat het er nu zo verkeerd gaat, voelt voor haar erg wrang. Ze deed juist alles om corona buiten de deur te houden. "We zijn gevaccineerd, droegen net als iedereen hier in de buurt altijd mondkapjes en dan kom je alsnog in een lockdown terecht."

Druk opvoeren

Ze hoopt dat er geen herhaling komt van het vorige rampjaar. Toen waren alleen binnenlandse toeristen welkom op de skipistes. "Gelukkig heeft mijn man een goede baan en zullen wij het dus wel weer overleven. Maar voor de mensen die echt volledig van toerisme afhankelijk zijn is het een drama."

Net als de overheid ziet ook Susanne massaal vaccineren als de enige uitweg. Ze is blij dat de Oostenrijkse regering op allerlei manieren de druk opvoert op mensen om zich te laten prikken. "Je ziet dat mensen nu wel hard gaan lopen naar de prikstraten. Hopelijk voelen we daar snel met z'n allen de effecten van. Maar voorlopig zijn we weer even helemaal terug bij af."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Oostenrijk zet streep door schansen met Janssen: 'Oplossing moet van jullie komen'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore