Ronde door Europa

Heel Europa weer op slot door corona? 'Nee hoor, het is hier heel relaxed'

20 november 2021 07:02 Aangepast: 20 november 2021 07:11
Kerstmarkt in Salzburg dicht door lockdown Oostenrijk Beeld © ANP

Het L-woord gaat weer rond; de lockdown. Oostenrijk voert als eerste Europese land weer een volledige landelijke lockdown in om corona onder controle te krijgen. Zullen andere landen volgen? We vragen het onze correspondenten.

Duitsland zorgwekkend

In Duitsland breekt het aantal coronabesmettingen record na record. De ziekenhuizen stromen vol met patiënten. De zorg in Duitsland begint voor het eerst te kraken en dus neemt de minister van Volksgezondheid Jens Spahn het L-woord weer in de mond.

''De coronasituatie in Duitsland is zo zorgwekkend dat een lockdown voor alle inwoners niet wordt uitgesloten.'' Volgens correspondent Jeroen Akkermans gaan Duitsers uiteindelijk altijd voor veiligheid. "Nu de cijfers onverwacht hard toenemen, is een nieuwe situatie ontstaan. Als het niet anders kan, dan moet een lockdown maar."

Miniatuurvoorbeeld
Verplichte lockdown en vaccinatie

Totale lockdown in Oostenrijk, verplichte vaccinatie vanaf februari

Volledige lockdown Oostenrijk

In heel Europa stijgen de coronabesmettingen. Er zijn landen waar de maatregelen nog mild zijn, maar er zijn ook landen waar nu al harde, pijnlijke maatregelen worden genomen.

Vanaf maandag gaat iedereen in Oostenrijk in lockdown; ook de mensen die tegen corona zijn ingeënt. Slowakije voert een lockdown in voor ongevaccineerden. Dat gaat Tsjechië nog te ver. Daar mogen inwoners zonder prik niet meer naar een restaurant of naar de kapper.

Gratis testlocatie voor corona in Parijs Gratis testlocatie voor corona in Parijs

Frankrijk: geen zin in lockdown

Ook Frankrijk wil nog niet aan een lockdown. De Fransen gaan nogal prat op hun coronabewijs, zegt correspondent Eveline Bijlsma. ''Frankrijk voerde de pas in juli als één van de eerste landen in Europa in. Daar plukken ze in Frankrijk nu waarschijnlijk de vruchten van. Al gaat het aantal besmettingen ook hier omhoog hoor.''

Toch wil president Emanuel Macron niets weten van een lockdown. ''Macron heeft gezegd dat hij nooit een lockdown voor ongevaccineerden zal invoeren. In Frankrijk zijn april volgend jaar verkiezingen en het schijnt dat Macron nu geen zin heeft om mensen beperkingen op te gaan leggen", zegt Bijlsma.

Miniatuurvoorbeeld
Vrijwillige lockdown

Friese dorpen gaan vrijwillig in lockdown: 'Resultaat is niet blijvend'

Italië: coronabewijs op werk

In Italië wordt ook nog niet over een lockdown gesproken, vertelt correspondent Anouk Boone. ''In Italië gelden al strenge maatregelen. Ze vinden zelfs dat zij al heel streng zijn in de strijd corona. Vanaf 15 oktober moet Italianen op werk verplicht een coronabewijs hebben.''

In Italië is net als in Nederland zo'n 87 procent van de bevolking gevaccineerd. Met de boosterprik zijn de Italianen al een stuk verder. ''Al zo'n zes procent van de Italianen heeft een derde coronaprik gehad. Vanaf 1 december zijn mensen vanaf 40 jaar al aan de beurt,'' zegt Boone.

Volle cafés in Londen. Britten voelen zeer weer relaxed Volle cafés in Londen. Britten voelen zeer weer relaxed

Groot-Brittannië: heel relaxed

In Groot-Brittannië blijven ze ook volop vaccineren. Correspondent Anne Saenen:''Het vaccinatieprogramma is de sleutel. En het werkt. Het aantal coronabesmettingen is hoog, maar stabiel. Soms daalt het zelfs wat.''

Vorig jaar was het in Groot-Brittannië kommer en kwel. Toen werd er wel een lockdown afgekondigd. Kerst werd een eenzame. ''In juli zijn alle coronamaatregelen afgeschaft en is het hier heel relaxed,'' zegt Anne Saenen. ''De Britten zijn zelfverzekerd. Dat zie en voel je op straat. De restaurants en cafés zitten vol. En met uitgaan is het drukker. Nee, een lockdown is hier zeker niet aan de orde.''

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore