Ga naar de inhoud
Positieve corona-uitslag

Spanje woedend: duizenden euro's boete dreigt voor gevluchte Nederlanders

De Spaanse politie is nog altijd op zoek naar de Nederlanders

Een boete van minimaal 3000 euro per persoon. Dat is de straf die dreigt voor een groep Nederlanders, die ondanks positieve coronatesten hun quarantaineplek in Spanje hebben verlaten. Mogelijk hebben ze het land inmiddels al verlaten. In het dorp waar de toeristen verbleven, wordt gevreesd voor een corona-uitbraak. ''Dit hadden die Nederlanders nooit mogen doen."

De groep van veertien Nederlandse toeristen verbleef op een grote boerderij in het dorp Navas del Madroño. De burgemeester van het dorp, Manuel Mirón, laat tegenover RTL Nieuws weten dat maandag de eerste persoon ziek werd. 

''Maandag heeft iemand met klachten zich laten testen. Die persoon was positief op corona. Op dinsdag werden nog vijf anderen ziek en ook zij hadden allemaal het coronavirus opgelopen. Maar dinsdagmiddag waren ze ineens vertrokken, niemand heeft ze daarna nog gezien.''

Inwoners van het dorpje vertellen wat ze ervan vinden:

Woede in Spaans dorpje om gevluchte Nederlanders

02:22
"Als ik ze had gezien, dan had ik ze ervan langs gegeven."

Woede in het dorp

Mirón stelt dat in het dorp veel mensen boos zijn. ''Ze vinden het onverantwoord wat de Nederlanders hebben gedaan. In ons dorp is op dit moment niemand besmet met corona, we zijn ook nog niemand aan corona verloren. Maar deze uitbraak wordt als een risico gezien. Daarom hadden ze gewoon in quarantaine moeten blijven en niet moeten vluchten.''

In Spanje wordt de zaak hoog opgenomen. Meerdere Spaanse media berichtten over de zaak, waarbij zowel de situatie in het dorp als de zoekactie centraal staat. 

Waarschijnlijk terug naar Nederland

Een woordvoerder van de Spaanse politie laat tegenover RTL Nieuws weten dat de zoektocht nog volop in gang is, maar dat er ook sterk mee rekening wordt gehouden dat de groep alweer terug is in Nederland.

Vanwege het opsporingsbevel denkt de Spaanse politie dat de groep met de auto over de grens is gegaan. Op het vliegveld zouden ze namelijk zijn aangehouden door de Spaanse douane. 

Groep
Lees ook:
Groep besmette Nederlanders ontsnapt uit quarantaine, Spanje slaat groot alarm

Boetes tot 60.000 euro

In Spanje, waar het aantal besmettingen op dit moment een stuk lager ligt dan bij ons, staan er hoge straffen op het verbreken van de quarantaineplicht. Navraag bij de politie leert ons dat de straf zeker drieduizend euro boete is. Maar dat kan oplopen naar een veel hoger bedrag. 

Europees arrestatiebevel of niet?

Volgens advocaat Geert-Jan Knoops kunnen de veertien Nederlanders dankzij het opsporingsbevel in Spanje worden gearresteerd en berecht. Maar de kans is dus groot dat ze het land al hebben verlaten. 

Knoops: ''In dat geval kan Spanje een Europees arrestatiebevel indienen bij Nederland. Maar het wel is de vraag of dit delict onder het Europese arrestatiebevel valt. Kwalificeert de Spaanse justitie dit als poging tot aanbrengen van zwaar lichamelijk letsel of alleen bedreiging van de openbare orde?''

''Als het niet onder het Europese arrestatiebevel valt, kan Spanje ons land ook vragen om de bestraffing in Nederland te doen. Maar wat deze mensen hebben gedaan, is in Nederland nog niet verankerd als strafbaar feit. Dus dan houdt het snel op, denk ik.''