Miljoenen overstekers

Wegen Australisch eiland kleuren rood door massale krabbentrek

19 november 2021 01:03 Aangepast: 19 november 2021 04:01
Waar de krabben oversteken, worden de wegen afgesloten. Beeld © Parks Australia / Facebook

Met miljoenen tegelijk steken ze over, de rode krabben van het Australische Christmas Island. De jaarlijkse migratie is daar een wonderlijk natuurfenomeen, dat wel hier en daar voor wat oponthoud zorgt. De dieren steken het eiland over om op het strand te kunnen paren. Momenteel is het weer zover.

Zodra de eerste druppels van het regenseizoen vallen weten de krabben van Christmas Island dat het zover is: de trektocht over het eiland kan beginnen. De mannetjes gaan voorop, de vrouwtjes volgen. 

50 miljoen krabben

Volgens de Australische overheid leven er 50 miljoen zogeheten rode krabben op het eiland, dat is gelegen in de Indische Oceaan. Het is ook meteen de enige plek waar de dieren voorkomen.

De lokale overheid doet jaarlijks zijn best om de tocht van de krabben zo soepel mogelijk te laten verlopen. Wegen worden afgezet zodra de migratie begint, meestal ergens in oktober of november. Wanneer de dieren oversteken, kleuren de wegen van Christmas Island rood, zoals in deze video is te zien:  

Volgens Parks Australia, dat verantwoordelijk is voor het beheer van natuurparken in Australië, is de krabbentrek "een van de bijzonderste natuurfenomenen op aarde". Jaarlijks trekken toeristen naar het eiland om ervan getuige te kunnen zijn.

Bruggen en tunnels

Bewoners van Christmas Island worden onder meer via de radio op de hoogte gehouden van de wegen die zijn afgesloten vanwege de overstekende krabben. Wie wil, mag zich wel te voet tussen de krabben door bewegen, zolang dat voorzichtig gebeurt. 

Op sommige drukkere plekken worden de dieren overigens op een bijzondere manier een handje geholpen. Op het eiland zijn bruggen en tunnels aangelegd, waardoor de krabben veilig kunnen oversteken en het verkeer door kan rijden. 

Op sommige plekken klimmen de krabben via een brug naar de overkant van de weg. Op sommige plekken klimmen de krabben via een brug naar de overkant van de weg.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore