Ga naar de inhoud
'Enorme stap voorwaarts'

Duizenden Engelse hiv-patiënten verlost van dagelijkse pillen

Beeld ter illustratie. Beeld © ANP

Duizenden patiënten met hiv hoeven in het Verenigd Koninkrijk niet meer dagelijks een medicijn te slikken om het virus te bestrijden. Er is een nieuwe 'revolutionaire' behandelmethode goedgekeurd waardoor één injectie om de twee maanden tijd voldoende is.

Naar schatting zullen 13.000 van de 100.000 hiv-patiënten in Groot-Brittannië hier profijt van hebben, schrijft de Britse krant The Guardian.

Onderdrukken virus

Het hiv-virus, dat het immuunsysteem aanvalt, kan aids veroorzaken als het onbehandeld blijft. De ziekte is ongeneeslijk, maar dankzij dagelijkse medicijnen kan het virus zo sterk worden onderdrukt dat er geen virusdeeltjes in het bloed meer vindbaar zijn. Deze behandeling bestaat al jaren en zorgt ervoor dat hiv-patiënten het virus niet meer kunnen overdragen aan anderen. Ook kunnen mensen met hiv erdoor een normaal leven te leiden. Wel moeten hiv-geïnfecteerden dagelijks een of meerdere pillen slikken.

Na
Lees ook:
Na veertig jaar een hiv-vaccin? 'Zou geweldig zijn'

Door de goedkeuring van de Britse autoriteiten is dat binnenkort niet meer nodig voor de groep patiënten bij wie het virus al lange tijd onderdrukt is. Succesvolle proeven laten zien dat zes injecties per jaar het virus net zo goed onderdrukken. Het kan ook nog eens zo zijn dat de injecties minder bijwerkingen hebben.

'Enorme stap voorwaarts'

"We hebben nog een lange weg te gaan op het gebied van voorlichting over hiv, maar de aankondiging van vandaag laat zien hoe ver we zijn gekomen sinds de epidemie van de jaren tachtig", vertelt Garry Brough van belangenorganisatie Positively UK aan de Britse krant. "Het is een enorme stap voorwaarts."

Tweede
Lees ook:
Tweede patiënt ooit die genas van hiv: 'Ik wil een ambassadeur van hoop zijn'
RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.