Ga naar de inhoud
Duizenden evacuaties

Overstromingen en aardverschuivingen in Canada eisen zeker één leven

Evacuaties in Abbotsford, een plaats in Canada bij de Amerikaanse grens. Beeld © ANP

Canada is getroffen door zware regenval die overstromingen en aardverschuivingen heeft veroorzaakt. Zeker één iemand is om het leven gekomen, snelwegen zijn weggespoeld of ondergelopen en tienduizenden mensen zitten thuis zonder elektriciteit.

De overstromingen vonden plaats in het westen van Canada, in de staat British Columbia. Hoe groot de schade precies is blijft vooralsnog onduidelijk, maar vanuit de lucht is te zien dat grote gebieden zijn ondergelopen.

Geen schoon drinkwater

Duizenden mensen moesten worden geëvacueerd. Zo kregen alle ruim 7000 inwoners van het stadje Merritt de opdracht te vertrekken. De massale evacuatie is onder meer nodig omdat er geen schoon drinkwater meer kan worden geleverd.

In Abbotsford, in de buurt van Vancouver, werden meer dan honderd woningen ontruimd in buurten die worden bedreigd door modderstromen en overstromingen.

Helikopters ingezet

Helikopters zijn ingezet om honderden mensen te bevrijden die sinds afgelopen weekend vast zitten op een door modderstromen geblokkeerde snelweg 125 kilometer ten oosten van Vancouver. In dat gebied is ook een vrouw om het leven gekomen nadat haar auto door een modderstroom van een snelweg werd gespoeld.

Huishoudens zonder stroom

Onder de gestranden in de buurt van het plaatsje Agassiz zijn ook 50 kinderen, meldden de autoriteiten aan de Britse krant The Guardian.

In de regio, die grenst aan de Verenigde Staten, zitten volgens de krant tienduizenden huishoudens zonder stroom.

'Het bleef maar komen'

In Princeton, 200 kilometer van Vancouver, zijn gisteren twee dijken doorgebroken die het stadje beschermen tegen de Tulameenrivier. Burgemeester Spencer Coyne zei tegen zender CBC dat een groot deel van Princeton onder water staat.

Honderden huishoudens zijn geëvacueerd en de noodtoestand is uitgeroepen. "Het water steeg zo snel, dat we het niet voor konden blijven. Het bleef maar komen en komen", zei hij. "Huizen staan onder water en auto's zijn verdwenen."

Bekijk ook: extreme hitte noordwesten VS en Canada breekt alle records

01:08
Afgelopen zomer kwam Canada ook al in het nieuws vanwege extreem weer. Toen was het er juist ongelooflijk warm en werden alle hitterecords gebroken.