Ga naar de inhoud
Syrische vluchteling

Terreurdreiging Groot-Brittannië verhoogd na mislukte aanslag

De Britse politie doet onderzoek op de plek waar de taxi ontplofte. Beeld © ANP

Groot-Brittannië heeft de terreurdreiging verhoogd na de mislukte aanslag in Liverpool afgelopen weekend. Het was de tweede keer in een maand tijd dat het land werd getroffen door terreur. De man die zichzelf en een taxi opblies is geïdentificeerd als een Syrische asielzoeker.

De Britse politie meldt dat de 32-jarige Syriër Emad Al Swealmeen zichzelf afgelopen weekend opblies. De Britse taxichauffeur David Perry wist een ramp te voorkomen.

Ontploffing voor ziekenhuis

Hij vertrouwde de passagier niet en kwam in actie door de deuren te vergrendelen. De auto ontplofte voor een ziekenhuis:

Taxichauffeur voorkomt op het nippertje aanslag Liverpool

01:05

Zelfgemaakte bom

Uit politieonderzoek blijkt dat de man een explosief bij zich had dat hij waarschijnlijk zelf in elkaar had gezet. Chauffeur Perry kon net op tijd ontsnappen en raakte lichtgewond.

"Dat hij uit de auto is ontkomen is een wonder", schreef zijn vrouw gisteren op Facebook. Inmiddels zou de taxichauffeur het ziekenhuis weer hebben verlaten.  

De BBC meldt dat het als incident wordt aangemerkt als terreur vanwege de wijze waarop de taxi ontplofte, met de zelfgemaakte bom. Het motief van de man is nog altijd onbekend.

Tweede aanslag in een maand

Het gaat, na de aanslag op parlementariër David Amess, om het tweede terreurincident in een maand tijd. Daarom is het dreigingsniveau in Groot-Brittannië verhoogd. Het gaat naar ernstig, het op een na hoogste niveau, wat betekent dat een nieuwe aanslag zeer waarschijnlijk is.

Opgeblazen
Lees ook:
Opgeblazen taxi in Liverpool mogelijk gevolg van terreurdaad

Onderzoek kan weken duren

De politie meldde gisteravond dat vier mannen die eerder waren aangehouden in verband met de aanslag in Liverpool na ondervraging zijn vrijgelaten. "We zijn tevreden met de verklaringen die zij hebben afgelegd", zei commissaris Russ Jackson van de antiterreureenheid van de Britse politie.

Volgens hem is bij huiszoekingen belangrijk bewijsmateriaal gevonden, maar kan het onderzoek nog weken duren. Er wordt onder meer onderzocht hoe de bom is gebouwd en wie er eventueel bij heeft geholpen.  

'Twee
Lees ook:
'Twee terreurverdachten Eindhoven oefenden met wapen'