Ga naar de inhoud
Taxi opgeblazen

Explosie Liverpool was terreurincident, heldenrol voor taxichauffeur

De explosie werd gefilmd door een bewakingscamera.

Een Britse taxichauffeur heeft gisteren een bomaanslag in Liverpool voorkomen. Toen hij twijfels kreeg over de intenties van zijn passagier sloot hij hem op in zijn taxi. Vervolgens liet de inzittende een bom afgaan waarmee hij zichzelf en de auto opblies. De politie heeft de ontploffing aangemerkt als terreurincident.

Op dat moment zat taxichauffeur David Perry zelf ook nog in de auto, maar hij kan het gelukkig navertellen. Enkele seconden na de explosie wist hij op het eigen kracht het voertuig te verlaten, zoals is te zien op onderstaande beelden van de Britse Daily Mail.

Perry liep lichte verwondingen op, de passagier kwam om het leven. Die wilde naar een kathedraal waar het einde van de Eerste Wereldoorlog werd herdacht met zo'n 2000 aanwezigen.

Vanwege wegblokkades moest Perry omrijden. In de buurt van een ziekenhuis, niet ver van de kathedraal, vergrendelde Perry de deuren van zijn auto. 

Het is niet bekend wat het motief was, wel zegt de Londense politie dat de explosie een 'terroristisch incident' was. Na de explosie zijn drie mannen opgepakt. Zij worden door de antiterreureenheid van de politie ondervraagd. De inlichtingendienst MI5 is ook betrokken bij het onderzoek.

Burgemeester Joanne Anderson van Liverpool looft de chauffeur voor zijn 'heldhaftige inspanningen'. Daarmee is 'iets voorkomen dat een absoluut verschrikkelijke ramp in het ziekenhuis had kunnen zijn', aldus Anderson.

Opgeblazen
Lees ook:
Opgeblazen taxi in Liverpool mogelijk gevolg van terreurdaad