Afbouwen van kolen

Kabinet: belangrijke afspraken gemaakt in Glasgow, 'maar we zijn er nog niet'

14 november 2021 13:35 Aangepast: 03 juni 2022 12:04
Demissionair staatssecretaris van Klimaat Dilan Yeşilgöz.

Op de klimaattop in Glasgow is 'vooruitgang geboekt' en zijn 'belangrijke afspraken gemaakt', maar Nederland had 'op een ambitieuzere en concretere slotverklaring' ingezet. Dat zegt demissionair staatssecretaris van Klimaat Dilan Yeşilgöz in een verklaring.

"We zijn er nog niet", erkende ook premier Mark Rutte. "Het klimaatakkoord COP26 is een stap op weg naar een klimaatneutrale wereld. Er moet nog ongelooflijk veel werk verzet worden. Het is nu tijd voor actie en uitvoering", twitterde Rutte vanmiddag.

Uitfasering van kolen

Yeşilgöz benadrukte dat er vooruitgang is geboekt. "Maar er is ook nog heel veel werk te doen om de aarde op een goede manier door te geven aan volgende generaties."

Volgens Yeşilgöz had Nederland graag gezien dat er onder meer sterker beleid gevoerd zou worden tegen de uitfasering van kolen. Aanvankelijk stond in de slotverklaring dat de landen steenkool wilden 'uitfaseren' maar onder druk van India en China werd die tekst op het laatste moment veranderd in 'afbouwen'.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Deal op klimaattop, maar verbijstering en teleurstelling bij veel landen

'Opbrengst niet onderschatten'

"Toch mogen we de opbrengst van deze klimaattop niet onderschatten. Er zijn belangrijke afspraken gemaakt over wereldwijde handel in CO2-rechten en landen die dat nog niet hebben gedaan moeten volgend jaar alsnog met ambitieuze plannen komen voor 2030", aldus Yeşilgöz.

Ook de verklaringen over onder meer schonere vrachtwagens dragen volgens haar 'als ze worden uitgevoerd' bij aan het terugbrengen van de uitstoot van broeikasgassen.

Ambities verder verhogen

"De komende tijd moeten we onze ambities verder verhogen en woorden omzetten in daden", schrijft de staatssecretaris. Op de rol van dit kabinet of het volgende kabinet gaat ze in de verklaring niet in. Volgens een woordvoerder volgt er nog een uitgebreidere reactie in een brief aan de Tweede Kamer.

Milieuorganisaties reageerde teleurgesteld op de slotverklaring: "Om nog zicht te houden op 1,5 graad en gevaarlijke klimaatverandering te voorkomen, is afbouw van alle fossiele brandstoffen nodig. Deze zwakke slotverklaring beperkt zich slechts tot de voorzichtige afbouw van sommige fossiele subsidies", zegt Milieudefensie. 

Eurocommissaris Frans Timmermans reageerde juist 'heel erg tevreden':

Eurocommissaris Frans Timmermans reageert na dagen onderhandelen op de deal die is bereikt tijdens de klimaattop in Glasgow.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore