Zeldzame vondst

Pinguïn legt 3000 km af en spoelt aan op Nieuw-Zeelands strand

12 november 2021 05:49
Een zogeheten Adéliepinguïn, hier in zijn natuurlijke habitat. Beeld © ANP

Op een Nieuw-Zeelands strand is een Adéliepinguïn aangespoeld na een tocht van meer dan 3000 kilometer. Lokale media berichten over de zeldzame vondst van de pinguïn, die normaal langs de kust van Antarctica leeft. Het is pas de derde keer dat een levende Adéliepinguïn in Nieuw-Zeeland is gesignaleerd.

Het diertje werd woensdag gespot op het strand van Birdlings Flat, een kleine gemeenschap op het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland.

'Zeer verbaasd'

Omdat het dier kwetsbaar leek voor onder meer honden, schakelden buurtbewoners een dierenarts in. Thomas Stracke van een nabijgelegen opvangcentrum voor pinguïns vertelt aan lokale media dat hij "zeer verbaasd" was toen hij zich realiseerde dat het om een Adéliepinguïn ging. "Het dier is waarschijnlijk de weg kwijtgeraakt", aldus Stracke.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Tientallen pinguïns dood door bijensteken: 'Zeer zeldzaam'

Smoothie met vis

De pinguïn was ondervoed en uitgedroogd en heeft een smoothie met vis toegediend gekregen. Het dier zal worden vrijgelaten in een gebied waar geen honden zijn toegestaan. Elders in Nieuw-Zeeland bestaan andere pinguïnsoorten die in het warmere klimaat leven.

Hoogleraar zoölogie Philip Seddon aan de Otago University legt aan de Britse krant The Guardian uit dat het "zeer zeldzaam" is dat het dier in Nieuw-Zeeland is gesignaleerd. Hij vergelijkt de pinguïn met "een kanarie in de kolenmijn" en stelt dat het een vroeg signaal kan zijn dat het niet goed gaat met de diersoort. Er zijn echter geen andere signalen dat de populatie Adéliepinguïns op Antarctica in gevaar is, stelt Seddon.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Poep gespot vanuit de ruimte: nieuwe kolonies keizerpinguïns ontdekt

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore