Ga naar de inhoud
Strijd om migranten

Westerse landen veroordelen Belarus om situatie aan grens

Migranten in het grensgebied tussen Belarus en de EU-landen. Beeld © ANP

De Amerikaanse en Europese delegaties van de VN-Veiligheidsraad hebben Belarus veroordeeld om de situatie aan de grens met Polen. In een verklaring stellen de landen na een noodbijeenkomst dat Belarus "de levens en het welzijn van mensen in gevaar brengt voor politieke doeleinden".

Estland, Frankrijk en Ierland hadden om de noodbijeenkomst gevraagd omdat honderden migranten, onder wie ook kinderen, zich verzameld hebben in het grensgebied tussen Belarus en aangrenzende EU-landen. Ze overnachten bij lage temperaturen in tenten of in bossen.

Onaanvaardbaar

De landen stellen dat Belarus dit doet "met als doel de buurlanden en de buitengrens van de Europese Unie te destabiliseren om zo de aandacht af te leiden van de eigen toenemende mensenrechtenschendingen".

De landen noemen de tactiek van het regime van Aleksandr Loekasjenko in de verklaring "onaanvaardbaar".

Dit
Lees ook:
Dit is de wraakzuchtige dictator Loekasjenko: 'Hij is tot alles in staat'

De westerse delegatie van de raad roept op tot een "krachtige internationale reactie" om Belarus verantwoordelijk te houden. "Het laat zien hoe het regime van Loekasjenko een bedreiging is geworden voor de regionale stabiliteit. We roepen de Belarussische autoriteiten op om te stoppen met deze onmenselijke acties en om het leven van mensen niet langer in gevaar te brengen."

Geen concrete maatregelen

Met concrete maatregelen om Belarus te straffen kwamen de landen echter niet. Ook werd er in de verklaring niet gesproken over Rusland. De Russische president Vladimir Poetin zei eerder op de dag nog dat de Europese Unie in gesprek zou moeten gaan met Belarus als het de migrantencrisis aan de Europese oostgrens wil oplossen.

De Europese Unie zei deze week wel strafmaatregelen te overwegen. Loekasjenko heeft daarop laten weten de toevoer van gas naar Europa af te zullen sluiten als Europa sancties oplegt. Maar de EU "laat zich niet intimideren", stelde de Europese Commissie.

Bekijk ook: Bruut geweld aan Poolse grens met Belarus: 'Ik werd in mijn gezicht geschopt'

02:08
Aan de grens tussen Polen en Belarus is een grimmig machtsspel gaande. De vluchtelingen zijn daarvan het slachtoffer, vaak met grof geweld.
RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.