Vriendjespolitiek en omkoping

Schandaal na schandaal in Brits parlement: 'Zijn niet corrupt'

11 november 2021 18:35 Aangepast: 12 november 2021 13:48
Boris Johnson. Beeld © ANP

Vriendjespolitiek, belangenverstrengeling en omkoping: de conservatieve partij van Boris Johnson ligt zwaar onder vuur. Het ene na het andere parlementslid raakt verwikkeld in het nieuwste schandaal dat draait om lucratieve bijbaantjes. 

Zo verdiende vooraanstaand parlementslid Geoffrey Cox miljoenen bij als advocaat, maar sprak hij het Britse parlement afgelopen jaar slechts één keer toe. Stemmen over wetsvoorstellen, dat doet hij op afstand. Vanaf belastingparadijs de Maagdeneilanden.

Klimaattop overschaduwd

"Het Verenigd Koninkrijk is geen corrupt land", sprak Boris Johnson gisteren tijdens de klimaattop in Glasgow. De aandacht had naar de ernst van de globale temperatuurstijging moeten gaan en naar Groot-Brittannië als reddende klimaat-engel.

Maar Johnson kon niet langer om het schandaal heen dat al dagenlang broeide in Westminster. Ten overstaan van internationale pers verzekerde Johnson dat 'Britse volksvertegenwoordigers die parlementaire regels breken, worden gestraft.'

Schorsing tegenhouden

De ophef begon toen conservatief Owen Paterson eind vorige maand lobby-regels verbroken bleek te hebben. Het parlementslid werkte als adviseur van een medisch bedrijf dat tijdens de pandemie miljoenencontracten met de regering binnensleepte voor het leveren van testmaterialen. Tot overmaat van ramp gebruikte Paterson zijn kantoor in Westminster voor het uitvoeren van zijn tweede baan. Dat is tegen de parlementaire regels.

Een duidelijk geval van belangenverstrengeling, oordeelde een parlementaire integriteitscommissie. Paterson werd voor een maand geschorst. Maar premier Johnson sprong voor zijn partijgenoot in de bres. Hij probeerde de schorsing van Paterson te vertragen en ontslag af te wenden door regels over bijbanen te herzien. Johnson won zelfs een stemming in het Lagerhuis over het aanpassen van de regels.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Boris Johnson bellen? Nummer Britse premier stond gewoon op internet

Intussen groeide de kritiek. Oppositieleider Keir Starmer beschuldigde Johnson van vriendjespolitiek en het toestaan van corruptie. Ook vanuit Johnson’s eigen partij klonk onvrede. "Het is gewoonweg verkeerd als machtige mensen de regels voor zichzelf kunnen maken", zei conservatief Kevin Hollinrake. Paterson zag uiteindelijk geen andere uitweg en nam ontslag.

Meer onthullingen 

Maar de Britse media lieten het er niet bij zitten. Een week van onthullingen volgde. The Sunday Times meldde dat rijke ondernemers die drie miljoen pond aan de Conservatieve Partij schonken een adellijke titel konden krijgen en daarmee een plekje in het Britse Hogerhuis konden veroveren. De zaak ligt inmiddels bij de politie. 

The Guardian merkte op dat 90 van de 360 conservatieve parlementsleden flink bijverdienen met een tweede baan. En dat tegenover enkele Labour parlementsleden. En ook de Premier Johnson raakte in opspraak. Want heeft hij zijn gratis vakantie naar Spanje in de  luxe villa van een bevriend politicus wel aangegeven?

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Wereldleiders populair door aanpak coronacrisis, behalve Britse premier Johnson

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vertrouweling premier Johnson vernietigend over Britse corona-aanpak

De onthullingen zorgen voor enorme reputatieschade voor de conservatieve partij van Johnson. De zogenoemde Tories worden traditioneel toch al gezien als elitaire partij. De partij van de rijken die elkaar de hand boven het hoofd houden. Al in 1925 werd het 'kopen' van een adellijke titel bij wet verboden. Maar, denken veel Britten nu, er is nog altijd weinig veranderd.

Bijbanen niet afgeschaft 

Boris Johnson ontwijkt de confrontatie zoveel mogelijk deze week. Hij miste het debat over bijbanen van politici. Daarvoor in de plaats ging hij liever op bezoek in een ziekenhuis in Northumberland. Tijdens de klimaattop verdedigde hij zijn partijgenoten uiteindelijk en belooft regelbrekende collega’s aan te pakken.

Maar voegde hij er vandaag aan toe: het afschaffen van tweede banen van Britse parlementsleden zit er voorlopig niet in.

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore