Ga naar de inhoud
'Brighstoneus simmondsi'

Nieuwe dinosaurussoort ontdekt met enorm grote neus

Het hoofd van de nieuwe dinosaurussoort Brighstoneus simmondsi. Beeld © John Sibbick/University of Portsmouth

Een nieuwe dinosaurussoort met een extreem grote neus is ontdekt door een onderzoeker aan de Universiteit van Portsmouth. De man stelde zichzelf één taak tijdens de lockdown: het sorteren van oude dinosaurusbotten. Het leidde tot de ontdekking van een nieuwe soort, Brighstoneus simmondsi. Een plantenetende dinosaurus van acht meter lang die 900 kilogram woog.

De botten waren afkomstig uit de collecties van het Natural History Museum in Londen en het Dinosaur Isle Museum op het Engelse eiland Isle of Wight. Al meer dan 100 jaar geleden werd ontdekt dat op het eiland twee dinosaurussoorten leefden: de Mantellisaurus atherfieldensis en de plantetende Iguanodon bernissartensis.

Hét
Lees ook:
Hét bewijs is geleverd: de dino's stierven uit door een meteoriet

Maar Lockwood heeft aangetoond dat deze twee meest voorkomende dinosauriërs niet de enige waren. Hij was ervan overtuigd dat subtiele verschillen tussen botten een nieuwe soort zouden onthullen. "Dus begon ik de anatomie van elk bot te meten, fotograferen en bestuderen."

Bol neusbeen

Hij was druk bezig met het sorteren van de botten toen hij een exemplaar ontdekte met een enorm groot en bol neusbeen. Opvallend, dacht hij: "De andere soorten hebben rechte neuzen." Maar er was nog iets wat opviel. "Het aantal tanden was een teken. Deze had er 28, terwijl Mantellisaurus er 23 of 24 heeft."

Meisje
Lees ook:
Meisje (4) vindt 220 miljoen jaar oude voetafdruk dinosaurus op strand Wales

Lockwood: "Al met al maakten deze en andere kleine verschillen het overduidelijk een nieuwe soort."

Brighstoneus simmondsi

Voor een studie in het Journal of Systematic Paleontology heeft Lockwood de nieuwe soort Brighstoneus simmondsi genoemd. Brighstoneus is vernoemd naar het dorp Brighstone op het Isle of Wight, dicht bij de plek waar de schedel was opgegraven. Simmondsi refereert aan Keith Simmonds, een amateurverzamelaar die geholpen heeft bij het vinden van het exemplaar.

Lockwood vindt het maar wat prachtig. "Het was een van de gelukkigste dagen van de lockdown."