Ga naar de inhoud
'Buitengrens beveiligen'

Duitsland vraagt om Europese hulp aan Poolse grens: 'Kunnen het niet alleen'

De situatie aan de Poolse grens. Beeld © ANP

Duitsland heeft de Europese Unie gevraagd om Polen te helpen met de duizenden vluchtelingen aan de grens met Belarus. "We moeten de Poolse regering helpen de buitengrens te beveiligen", zei de Duitse minister van Binnenlandse Zaken, Horst Seehofer. "Dit is de taak van de Europese Commissie. Ik roep hen op actie te ondernemen."

De Duitse binnenlandminister Horst Seehofer vertelde aan de Duitse krant Bild dat 'Polen en Duitsland het niet alleen kunnen'. Aan de Poolse buitengrenzen staan duizenden migranten die proberen vanuit Belarus de Europese Unie te bereiken.

Migranten als speelbal

Gisteren werd duidelijk dat een aantal vluchtelingen probeert door de hekken te breken. Het conflict ontwikkelt zich al maanden tussen Belarus en de EU en de migranten worden als speelbal ingezet.

Duizenden
Lees ook:
Duizenden migranten aan de Poolse grens: angst voor escalatie

Poolse muur

Seehofer zei tegen de krant dat hij een Pools besluit om een muur te bouwen ondersteunt.

"We kunnen ze niet bekritiseren om het feit dat ze Europa's buitengrenzen beschermen", vertelde Seehover daarover. "Niet door vuurwapens te gebruiken natuurlijk, maar met andere middelen die beschikbaar zijn."

'Loekasjenko
Lees ook:
'Loekasjenko stuurt migranten via Belarus op de EU af'

EU-grenzen

De Belarussische president Loekasjenko haalt de afgelopen maanden actief migranten naar zijn land, om ze vervolgens vanuit de hoofdstad Minsk naar de grens van EU-landen Polen, Letland en Litouwen te sturen.

Hij doet dit als wraak, als reactie op sancties die de EU hem oplegde vanwege mensenrechtenschendingen in Belarus.

Door migranten in te zetten als drukmiddel, probeert Loekasjenko de EU te destabiliseren en hen te dwingen de sancties tegen hem op te heffen.

Bekijk ook: massaal verzet in Polen tegen asielbeleid

01:19
Tienduizenden mensen gingen vorige maand in Polen de straat op om te protesteren tegen het asielbeleid. De laatste maanden komen er via de grens met Belarus veel vluchtelingen naar Polen.