Ga naar de inhoud
'Janssen niet genoeg'

Nieuwe regels Oostenrijk: wintersport op de tocht?

Skiërs met mondmasker op de Kitzsteinhorn in Oostenrijk. Beeld © ANP

De nieuwe coronaregels in Oostenrijk hebben mogelijk een vervelende bijwerking voor de tienduizenden Nederlanders die er hun wintersportvakantie hebben gepland. Zo is vanaf 3 januari één prik met het Janssen-vaccin niet langer afdoende om te voldoen aan de nieuwe Oostenrijkse regels.

Daar komt bij dat de geldigheid van de QR-code van andere gevaccineerden al per 6 december wordt teruggeschroefd van 360 naar 270 dagen. En die periode kon weleens te kort zijn voor veel mensen die hun wintersportvakantie in februari in het Alpenland willen doorbrengen.

Boosterprik

Een boostervaccinatie kan uitkomst bieden. Maar volgens het uitrolschema dat de Nederlandse overheid vorige week presenteerde, komen mensen jonger dan 60 jaar pas aan de beurt als de ouderen geweest zijn. 80-plussers zouden in december gevaccineerd moeten gaan worden, 60-plussers vanaf januari. Voor mensen onder de 60 gaat die termijn mogelijk nog maanden langer duren.

Bijna 850.000 Nederlanders zijn ingeënt met het Janssen-vaccin. Het gaat voornamelijk om de mensen die geboren zijn in de jaren 1967, 1968 en 1976, maar ook om de mensen die gehoor gaven aan de omstreden 'Dansen met Janssen'-oproep die minister De Jonge in juni deed.

Geen
Lees ook:
Geen wintersport in Oostenrijk voor ongevaccineerden

Sinds vandaag is in Oostenrijk de 2G-regel van kracht: om te worden toegelaten tot bepaalde locaties of evenementen, moet je gevaccineerd of genezen zijn. Eerder kon dat ook met de coronapas, vergelijkbaar met de regel zoals die in Nederland en veel andere landen geldt. 

Er komt een overgangsperiode van vier weken waarin een eerste vaccinatie en een PCR-test voldoende zijn om toegang te krijgen tot plekken waar niet-gevaccineerden niet worden toegelaten. Daarna zijn alleen volledig gevaccineerden en herstelde coronapatiënten op die locaties welkom.

Piek in aantal besmettingen

Oostenrijk heeft te maken met een piek in het aantal coronabesmettingen die praktisch even groot is als de hoogste piek tot nu toe, een jaar geleden. Daardoor neemt ook de ziekenhuisbezetting sterk toe. 

Wintersport
Lees ook:
Wintersport gered door 2G? 'We hebben een paar annuleringen gehad'