Ga naar de inhoud
Acht doden

Bezoeker dodelijk concert Houston klaagt rapper Travis Scott aan

Bezoekers van het Astroworld Festival. Beeld © ANP

Een bezoeker van het Astroworld muziekfestival in Houston spant een rechtszaak aan tegen rapper Travis Scott voor het gedrang dat daar vorige week ontstond tijdens zijn concert. Er kwamen acht mensen om het leven, 25 anderen raakten gewond. De aanklager wil ook de organisatoren aansprakelijk stellen.

De concertbezoeker Manuel Souza laat via zijn advocaat weten dat de ramp het resultaat was van het verlangen om winst te maken 'ten koste van de gezondheid en veiligheid van concertbezoekers'. Dat schrijft het Amerikaanse magazine Billboard.

Risico's negeren

De advocaat schrijft ook dat de organisatoren faalden bij het plannen en het veilig organiseren van het concert. "In plaats daarvan negeerden ze bewust de extreme risico's op schade voor de concertbezoekers. En in sommige gevallen moedigden zij zelfs gevaarlijk gedrag aan."

Jongste
Lees ook:
Jongste dodelijke slachtoffer concert in Houston was 14 jaar

De tragedie zou volgens de advocaat "te voorspellen en te vermijden" zijn geweest. Souza eist een schadevergoeding van 1 miljoen dollar (ruim 865.00 euro) vanwege zware nalatigheid.

Vele rechtszaken verwacht

De zaak is de eerste van naar verwachting vele rechtszaken die zullen worden aangespannen over het drama. Rapper Travis Scott zegt zelf niet in de gaten te hebben gehad dat zijn concert in Houston volledig uit de hand liep.

De rapper liet al weten dat hij de autoriteiten zal helpen om uit te zoeken hoe het is misgegaan. Inmiddels is er ook een strafrechtelijk onderzoek ingesteld, meldde de politie van Houston gisteravond. Dat is gedaan vanwege berichten dat iemand in het publiek mensen met drugs zou hebben geïnjecteerd.

Ooggetuigen
Lees ook:
Ooggetuigen festivaldrama Houston: 'Mensen stapten op andere mensen'

Chaos en paniek

Voor het festivalpodium ontstond vorige week paniek in het gedrang en vielen meerdere bezoekers flauw. Ook bij de ingang en bij de omheiningen heerste chaos. Op sociale media deelden talloze bezoekers al de hele dag berichten dat de situatie onveilig was, maar dat er niets aan werd gedaan.

In filmpjes was te zien hoe festivalgangers beveiligers vragen in te grijpen, maar worden genegeerd. Er waren zo'n 50.000 bezoekers op het festival aanwezig.

Bekijk ook: bij het concert kwamen 8 mensen om het leven

01:31
Er ontstond paniek in de mensenmassa, bezoekers raakten bewusteloos en sommigen kregen een hartaanval.