Gedrang en paniek

Jongste dodelijke slachtoffer concert in Houston was 14 jaar

07 november 2021 11:44
Bij het festivalterrein worden bloemen gelegd voor de slachtoffers Beeld © Getty Images

Er komen steeds meer details naar buiten over het concert van Travis Scott in de VS waarbij acht doden zijn gevallen toen mensen in het gedrang kwamen. De slachtoffers blijken voornamelijk twintigers te zijn en de jongste was pas 14 jaar.

Vrijdagavond ging het vreselijk mis bij het Astroworld Festival in Houston toen het bij een concert van rapper Travis Scott te druk werd voor het podium. In een persconferentie legden lokale autoriteiten uit dat er paniek uitbrak toen de 50.000 bezoekers massaal naar voren probeerden te komen. Volgens ooggetuigen stapten mensen over elkaar heen en kregen hulpdiensten nauwelijks de ruimte om te helpen. 

Tientallen mensen raakten gewond en tot nu toe zijn acht mensen overleden. De jongste gewonde is een kind van tien, de dodelijke slachtoffers zijn tussen de 14 en 27 jaar.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Acht doden in gedrang bij show rapper in Houston

'Een tragedie'

De 14-jarige John Hilgert ging vroeg naar het concert om een goed plekje te bemachtigen, vertelt de moeder van zijn beste vriend Robby Hendrix aan lokale media. John zou nooit meer thuiskomen. 

"Alles aan die avond was een tragedie", zegt ze. Robby en John waren al jaren vrienden en zaten samen in een voetbalteam. John was een slimme, beleefde jongen, zegt de vrouw die hem van kinds af aan al kende. "Ze waren beide op dezelfde plek op hetzelfde moment. Een van hen is thuisgekomen en de ander zullen we nooit meer zien." 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ooggetuigen festivaldrama Houston: 'Mensen stapten op andere mensen'

Robby had het concertkaartje voor zijn verjaardag gekregen van zijn moeder, maar daar heeft ze nu spijt van. "Als ouder denk ik nu 'wat bezielde me?'." De school waar het slachtoffer naartoe ging heeft inmiddels psychologen ingeschakeld om leerlingen te helpen omgaan met het verlies. 

Ook 16-jarig slachtoffer

John was niet de enige tiener die vrijdagavond om het leven kwam. Ook de familie van de 16-jarige Brianna Rodriguez heeft met groot verdriet bekend gemaakt dat zij bij de dodelijke slachtoffers hoorde. "Ze zal nooit uit ons hart zijn", schrijft de familie over de middelbare scholiere. 

Onderzoek in volle gang 

Inmiddels is het onderzoek naar de tragedie in volle gang. Uit een eerste reconstructie blijkt al dat het concert nog 37 minuten is doorgegaan nadat hulpdiensten melding hadden gemaakt van een noodsituatie met veel slachtoffers. De concertorganisatie zei bereid te zijn geweest om het concert te stoppen, maar volgens bezoekers is de hele show gewoon afgemaakt. 

Ook zijn er veel ooggetuigen die vertellen over een grimmige sfeer met veel agressie en drugsgebruik, dat is ook te zien in onderstaande video. De politie zegt wel dat er genoeg agenten ter plaatse waren, maar dat ze het uit angst voor rellen niet aandurfden om het concert te beëindigen. 

Travis Scott had het niet door

Rapper Travis Scott zegt een reactie kapot te zijn van de gebeurtenissen. Zijn concerten gaan er vaak wild aan toe, maar op het podium had hij niet door dat het deze keer volledig uit de hand liep. In twee verklaringen heeft hij laten weten volledig mee te willen werken aan het onderzoek naar de ramp.  

"Mijn fans betekenen alles voor me en ik wil er altijd voor zorgen dat ik ze een positieve ervaring geef", zegt de rapper, die eraan toevoegt dat hij de ernst van de situatie niet doorhad. "Altijd als ik doorheb dat er iets fout gaat, dan stop ik de show."

RTL Nieuws / ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore