Premier niet geraakt

Drone met explosieven raakt huis Iraakse premier: 'Mislukte liquidatiepoging'

07 november 2021 09:28
Premier Mustafa al-Kadhemi. Beeld © AFP

Het huis van de Iraakse premier Mustafa al-Kadhemi in Bagdad is afgelopen nacht geraakt door een met explosieven geladen drone, meldt het Iraakse leger. De premier is niet gewond geraakt, laat hij op Twitter weten.

Het leger spreekt van een mislukte liquidatiepoging. Volgens veiligheidsbronnen zijn wel zes beveiligers van de premier, die buiten zijn woning waren gestationeerd, gewond geraakt.

Zwaar beveiligde zone

De aanslag gebeurde op het moment dat enkele honderden aanhangers van pro-Iraanse groepen met sit-ins protesteerden bij de ingang van de zogenoemde Groene Zone in de Iraakse hoofdstad, waar zich ook de woning van de minister-president bevindt.

In deze zwaarbeveiligde zone zijn ook overheidsgebouwen en buitenlandse ambassades gevestigd. De demonstranten zijn het niet eens met de uitslag van de parlementsverkiezingen van 10 oktober.

Premier in orde

De premier liet op Twitter weten in orde te zijn. "Ik roep op tot kalmte en terughoudendheid van iedereen in het belang van Irak."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Tweede Kamer wil meer hulp voor IS-slachtoffers in Noord-Irak

De Verenigde Staten veroordelen de drone-aanval. "We zijn opgelucht te horen dat de premier ongedeerd was. Deze schijnbare daad van terrorisme, die we sterk veroordelen, was gericht tegen het hart van de Iraakse staat", zei de woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Confrontaties

Niemand heeft nog de verantwoordelijkheid opgeëist voor de aanslag. Westerse diplomaten die in de buurt in de Groene Zone zijn gevestigd, zeiden dat ze explosies en geweervuur ​​​​in het gebied hoorden.

Vrijdag liepen protesten van aanhangers van partijen die de uitslag van de verkiezingen betwisten uit op gewelddadige confrontaties met de politie. Agenten werden bekogeld met stenen, verschillende politiemensen raakten gewond. De politie vuurde daarop traangas en kogels af op de demonstranten, ten minste een van de actievoerders kwam om.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

In het Midden-Oosten zien ze liever Trump dan Biden: 'Hij is de beste president ooit'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore