Nieuwe wet

Polen demonstreren tegen strenge abortuswet na dood zwangere Iza (30)

06 november 2021 20:30 Aangepast: 07 november 2021 08:36
Demonstranten droegen foto's van de overleden Iza (30) met zich mee. Beeld © ANP

In verschillende Poolse steden werd vandaag gedemonstreerd tegen een strenge abortuswet, die een jaar geleden in het land werd ingevoerd. Aanleiding voor de demonstraties is de dood van de 30-jarige Iza.

Duizenden demonstranten verzamelden zich bij een rechtbank in Warschau, en liepen vanaf daar naar het Ministerie van Volksgezondheid. Daar staken ze kaarsen aan of schenen met de zaklamp van hun telefoon, in nagedachtenis van de zwangere Iza. Ook in andere steden werd gedemonstreerd.

Poolse activisten stellen dat Iza slachtoffer is geworden van de nieuwe abortuswet, omdat de artsen door die wet geen abortus durfden te plegen, ondanks ernstige complicaties.

Volgens de familie van Iza was zij 22 weken zwanger, maar was haar baby niet levensvatbaar. De vrouw overleed in het ziekenhuis door een bloedvergiftiging. De dood van Iza gebeurde al in september, maar kwam pas deze week naar buiten.

8 jaar gevangenisstraf

Met de nieuwe abortuswet, die vorig jaar werd ingevoerd, mag er bijna nooit een abortus meer worden gepleegd, zelfs niet als een foetus ongeneeslijke afwijkingen heeft.

Een abortus mag alleen nog worden uitgevoerd als het leven van de moeder in gevaar is, of als de zwangerschap het gevolg is van een verkrachting. Er kan een gevangenisstraf van acht jaar worden opgelegd bij een onterechte abortus.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Tienduizenden Amerikanen protesteren voor recht op abortus

De artsen die betrokken waren bij de dood van Iza zijn geschorst. Volgens de Poolse minister van Volksgezondheid, Adam Niedzielski, is de dood van Iza een 'moeilijke' zaak, die goed onderzocht moet worden.

Volgens Niedzielski zullen er duidelijke instructies aan artsen worden gegeven dat 'de veiligheid van een vrouw een geldige reden is om een zwangerschap te beëindigen'.

De strenge abortuswet in Polen is vorig jaar onder veel protest ingevoerd. Om toch nog een abortus te kunnen krijgen, wringen vrouwen zich nu in allerlei bochten. Dat is niet zonder risico. De Poolse Paulina doet in deze video anoniem haar verhaal:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore