Ga naar de inhoud
Travis Scott

Ooggetuigen festivaldrama Houston: 'Mensen stapten op andere mensen'

Een foto genomen voordat het volledig misging op het Astroworld Music Festival in Houston. Beeld © AP

Een ongecontroleerde menigte van tienduizenden mensen met veel geduw en getrek dat uiteindelijk omsloeg in paniek. Festivalgangers die getuigen waren van het drama dat zich vrijdagavond voltrok in Houston kunnen nauwelijks geloven wat er is gebeurd.

Het muziekevenement begon gisteren rond 14.00 uur in de middag lokale tijd met veelal jongere fans die de toegangspoorten bestormden en al rennend en over elkaar heen vallend de beveiligings- en metaaldetectoren omzeilden. Slechts een enkeling kon worden aangehouden, blijkt uit een eerste reconstructie van de lokale krant Houston Chronicle.

Acht
Lees ook:
Acht doden in gedrang bij show rapper in Houston

Wilde stunts

Rond 21.00 uur uur ging het pas goed mis tijdens een optreden van Travis Scott waarbij zo'n 50.000 mensen aanwezig waren. De Amerikaanse rapper, een lokale held die geboren en getogen is in Houston, staat bekend om zijn energieke optredens vol wilde stunts en uitzinnige fans die hij 'ragers' noemt.

Maar zo wild als het dit keer ging was volgens aanwezigen ongekend. "Ik ben nog nooit op een muziekfestival geweest met zoveel agressieve mensen", zegt een anonieme ooggetuige tegen de Amerikaanse krant. In het gedrang zegt ze meerdere keren een klap te hebben gekregen.

De paniek in beeld:

01:31

Astroworld Music Festival

Het tweedaagse Astroworld Music Festival van rapper Travis Scott in Houston is afgelast nadat in het gedrang van de aanwezige menigte zeker acht doden waren gevallen en tientallen mensen gewond waren geraakt. 23 van hen zijn overgebracht naar een ziekenhuis, onder wie een kind van naar schatting 10 jaar oud, meldt NBC News. Er waren zo'n 50.000 mensen aanwezig op het festival dat live gestreamd werd op Apple Music. Er wordt momenteel onderzocht hoe het zo uit de hand kon lopen op het festivalterrein.

'We hielden elkaar vast'

Een andere concertganger omschrijft hoe hij met afgrijzen zag hoe mensen het podium overspoelden tijdens het optreden van Scott. "Het kwam op het punt dat mensen op andere mensen stapten", zegt de 26-jarige Gutierrez. Volgens hem stonden mensen zo dicht tegen elkaar aan gepropt dat ze begonnen te hyperventileren of moeite hadden om zich los te maken. "We hielden elkaar vast om te voorkomen dat we elkaar kwijtraakten. Als je losliet kon je gemakkelijk uit elkaar gedreven worden."

Op videobeelden op sociale media is te zien hoe een ambulance stapvoets het publiek inrijdt terwijl mensen rondom nauwelijks ruimte maken, en hoe mensen bovenop een politieauto springen terwijl ze bewusteloze mensen uit de menigte proberen te halen. Een andere schokkende video toont hoe iemand ogenschijnlijk bewusteloos op een soort golfkarretje de menigte wordt uitgereden.

'Ik viel flauw'

Op Instagram zijn de nodige ooggetuigenverslagen te lezen. Zo beschrijft een jongen hoe hij 'het gevoel had dat [hij] werd verpletterd', dat hij 'niet kon ademen' en bijna 'letterlijk flauwviel', voordat de beveiliging hem uit de menigte kon trekken.

"Ik viel flauw omdat mensen zo hard tegen me aanduwden", schrijft een andere vrouw. Later hoort ze hoe haar vriend mensen zover kreeg om haar bewusteloze lichaam te 'crowdsurfen' naar een bewaker voor hulp. "Toen ik wakker werd, had ik een waterfles op schoot en had ik geen idee wat er was gebeurd." Ook druppelen er beelden binnen van mensen die lijken te smeken dat het optreden wordt beëindigd.

"Ik viel flauw omdat mensen zo hard tegen me aanduwden"

Concertganger Christian Souza vertelt tegen de Houston Chronicle hoe hij gevallen mensen probeerde te helpen door hen over een barricade te tillen, zodat ze konden worden gereanimeerd. "Ik zag daar gewoon een meisje liggen. En ik heb zoiets nog nooit gezien, iemand die zo maar ineens overlijdt", zegt hij.