Wegen, bruggen en sporen

1000 miljard voor infrastructuur: Congres VS stemt in met plan Biden

06 november 2021 08:07 Aangepast: 06 november 2021 08:24
De Brooklyn Bridge in New York (archieffoto). Beeld © AFP

Een belangrijke overwinning voor de Amerikaanse president Biden. Het Congres heeft ingestemd met een plan voor investeringen in wegen, bruggen, spoor, breedband internet en waterleidingen.

Met het plan is een bedrag van 1000 miljard dollar gemoeid, omgerekend 865 miljard euro. Het moet zorgen dat de afbrokkelende infrastructuur in de Verenigde Staten wordt opgeknapt. Het is een van de grootste investeringen in de Amerikaanse infrastructuur ooit.

"Er is jarenlang niet geïnvesteerd in onderhoud. Zo zijn er ruim tweehonderd bruggen waarvan ingenieurs zeggen dat ze acuut vervangen moeten worden. Plus het weer is hier veel extremer, waarmee het meer impact heeft op de infrastructuur", zei correspondent Erik Mouthaan eerder over het plan.

Politieke overwinning

Voor president Biden was het plan ook politiek belangrijk. Zijn populariteit is de laatste tijd gedaald en deze overwinning had hij hard nodig.

De wetgeving werd vooral gesteund door Democraten, partijgenoten van Biden, en dertien Republikeinen sloten zich bij hen aan. Zes van de meest linkse partijgenoten van de president stemden tegen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Bidens biljoen voor infrastructuur loopt alwéér vertraging op: 'Plan is gegijzeld'

Een stemming over een ander kostbaar plan van Biden is uitgesteld tot ergens later deze maand. Het gaat om een investering van 1850 miljard in gezondheidszorg en sociale vangnetten.

Biden zei dat hij daarvoor genoeg steun in zijn eigen partij heeft, maar er is nog altijd niet over gestemd. Het plan is al met de helft teruggeschroefd, want eigenlijk zou er 3500 miljard dollar uitgetrokken worden.

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore