Ga naar de inhoud
Drugsimperium

Colombia wil nijlpaarden drugsbaron Escobar van afstand steriliseren

Nijlpaarden in Colombia, een overblijfsel uit de nalatenschap van drugsbaron Pablo Escobar. Beeld © AFP

Colombia gaat alle nijlpaarden in het land beschieten met pijltjes met daarin een anticonceptiemiddel. In Zuid-Amerika horen helemaal geen nijlpaarden voor te komen, maar drugsbaron Pablo Escobar had ooit twee paartjes uit Afrika laten overkomen en dat liep enorm uit de hand.

Toen Escobar in 1993 werd gedood door de politie en zijn drugsimperium ineenstortte, ontsnapten de dieren uit de enorme privédierentuin van de drugsbaron. Sindsdien kent Colombia een kleine, maar gestaag groeiende populatie nijlpaarden. Het zijn er inmiddels ongeveer 90.

Te geliefd om af te schieten

Het land worstelt al lange tijd met de aanwezigheid van de dieren, die bij veel mensen te geliefd zijn om af te schieten, maar levensgevaarlijk zijn. En steriliseren leek lange tijd onuitvoerbaar: te duur en te gevaarlijk.

Nijlpaardenplaag in Colombiaans dorp door drugsbaron

02:17
In 2018 bezocht onze correspondent Sandra Korstjens de dieren. Toen had nog niemand een oplossing.

Met pijltjes gevuld met anticonceptiemiddel hopen de autoriteiten nu een oplossing gevonden te hebben. 

Nu het nog kan

Ze willen ingrijpen nu het nog kan. "Hopelijk helpt dit de groei van de populatie te stoppen voordat het er duizenden zijn en mensen worden gedood", aldus een van de leiders van het project.

Nijlpaarden
Lees ook:
Nijlpaarden maken Colombiaans dorp onveilig

De uitwerpselen van de nijlpaarden zijn een bedreiging voor watergebieden in Colombia en zelf eten ze gewassen op en vernielen ze oogsten.

Daarnaast zijn de nijlpaarden agressief tegen mensen en levensgevaarlijk. In Afrika zijn de op het oog zo logge dieren verantwoordelijk voor honderden dodelijke slachtoffers per jaar.