Ga naar de inhoud
Seizoen in aantocht

Geen wintersport in Oostenrijk voor ongevaccineerden

Deze week is de eerste sneeuw gevallen in Tirol Beeld © ANP

Wie naar Oostenrijk op wintersport wil, heeft niet meer genoeg aan een negatief testbewijs. Het land maakte vanavond bekend alleen nog gevaccineerde of van corona genezen mensen toe te laten in onder meer hotels, restaurants en skiliften.

In Oostenrijk stijgt het aantal coronabesmettingen razendsnel. Daarom heeft de Oostenrijkse regering vanavond nieuwe maatregelen afgekondigd.

Kil en leeg

Het wintersportseizoen 2020/2021 willen de Oostenrijkers zo snel mogelijk vergeten. Het was kil en leeg op de pistes en in de cafés en restaurants. De economie van onder meer Tirol werd zwaar getroffen, de werkloosheid was hoog. En het seizoen 2019/2020 eindigde natuurlijk dramatisch, toen Isghl en andere skioorden enorme besmettingshaarden bleken te zijn.

Dat moet deze keer dus heel anders. "Het hoogste doel moet zijn, dat het komende wintersportseizoen doorgaat", zei de Oostenrijkse minister van Toerisme Elisabeth Köstinger dan ook, na spoedberaad in het bekende skioord Leogang. 

Lage vaccinatiegraad

Maar ondanks die vaccinaties worden er dag na dag meer coronabesmettingen gemeld. Dat komt ook omdat nog maar 64 procent van de Oostenrijkers gevaccineerd is (Nederland: 84%). En dus worden ook in Oostenrijk weer strengere maatregelen genomen. In de hoofdstad Wenen lopen ze voorop. Daar werden donderdag al maatregelen aangekondigd die vooral ongevaccineerden treffen.

In Wenen mogen ongevaccineerden niet meer naar hotels, cafés, restaurants en evenementen met meer dan 25 mensen. Ook niet met een coronatest. Alleen mensen die gevaccineerd zijn of genezen mogen nog naar binnen. 

Wintersport
Lees ook:
Wintersport in coronatijd: mondkapje in de skilift en geen après-ski

Een dag later al blijkt dat de rest van Oostenrijk het voorbeeld van Wenen gaat volgen. Het wordt een soort vrijetijdslockdown voor ongevaccineerden in het hele land. Op het werk mogen ongevaccineerden nog wel komen, maar alleen met een testbewijs. De maatregelen gaan maandag al in. 

Slechte cijfers

De nieuwe maatregelen worden genomen naar aanleiding van het aantal corona patiënten op de intensive-care in de ziekenhuizen. Volgens de laatste cijfers liggen er 356 Oostenrijkers op de intensive care en de verwachting is dat dit aantal snel verder gaat stijgen.

Als het boven de 400 komt gaat fase drie van Oostenrijkse coronaplan in werking. Maar de regering slaat die fase over en gaat meteen naar niveau vier van het plan, omdat het nu al onvermijdelijk is dat er meer dan 500 ic-bedden nodig zijn. 

Niet op de lange latten

En dat betekent voor ongevaccineerde wintersporters dus ook: dit seizoen niet op de lange latten of op het snowboard. Want als je niet kan aantonen dat je gevaccineerd of genezen bent, heb je volgens de Oostenrijkse regering niks te zoeken in de skioorden. Hotels en skiliften blijven dicht en van après-ski is natuurlijk al helemaal geen sprake. Want geen enkele negatieve test geeft nog toegang tot après-skihutten, bars en restaurants. 

De nieuwe maatregelen zijn in eerste instantie natuurlijk bedoeld om de zorg te beschermen. Maar ze moeten ook helpen om een nieuwe lockdown te voorkomen. Want dat zou betekenen dat het komende wintersportseizoen alsnog in het water zou vallen.