Bijna 8 kilo zwaar

Nieuw-Zeelanders vinden enorme aardappel, en noemen hem Doug

05 november 2021 04:56 Aangepast: 05 november 2021 08:52
Aardappel Doug weegt bijna 8 kilo. Beeld © AP

Moeders mooiste is hij niet, maar mogelijk is hij wel de grootste aardappel die ooit gevonden is. Zo groot dat het Nieuw-Zeelandse stel dat hem uit de grond trok hem een naam heeft gegeven: Doug. Hij weegt bijna acht kilo, en heeft in zijn eentje de grootte van een hele zak aardappels.

Colin en Donna Craig-Brown stuitten op de uit de kluiten gewassen aardappel op hun boerderij nabij het plaatsje Hamilton. Colin was onkruid aan het wieden toen hij iets hards onder het oppervlak voelde.

Ontdekking 

Met een mestvork haalde de Nieuw-Zeelander het gevaarte uit de grond, nog zonder te weten wat hij had gevonden. Toen Colin een stukje schil wegsneed en van het ding proefde, bleek het om een aardappel te gaan. 

Opvallend, want het stel had helemaal geen aardappels geplant. Doug zat dus misschien al jaren in de grond. "We konden het niet geloven", zegt Donna tegen persbureau AP. "Het was echt enorm."

Colin en Donna, die Doug vonden, gaven de aardappel een mutsje. Colin en Donna, die Doug vonden, gaven de aardappel een mutsje.

De twee besloten de aardappel een naam te geven, Doug dus. Daar hielden ze het niet bij. Ze plaatsten foto's van Doug op Facebook. Colin maakte zelfs een karretje voor de aardappel waarmee hij hem rondrijdt over de boerderij. Op een andere foto is Doug te zien met een mutsje op. "Allemaal voor de grap", zegt Colin. "Je verbaast je erover wat mensen allemaal leuk vinden."

Vriezer

Doug is inmiddels opgegeven bij het Guinness Book of World Records, waarin nu nog een Britse aardappel van 5 kilo te boek staat als grootste. Of Doug de titel gaat opeisen, moet nog worden bepaald. 

Enige haast is wel geboden, want bovengronds is Doug inmiddels aan het aftakelen. Hij begon schimmelplekken te vertonen en werd zachter, net als zijn kleinere soortgenoten. Daarom brengt hij nu de meeste tijd door in de vriezer, waar Colin en Donna hem intact proberen te houden.  

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Het afval van de aardappel wordt een goudmijn

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore