Rapport klimaattop

Rapport: uitstoot superrijken 'buitensporig' en gevaar voor armsten

05 november 2021 00:36 Aangepast: 05 november 2021 08:53
Het gebruik van privéjets is schadelijk voor het klimaat. Beeld © Getty Images

Ontwikkelingsorganisatie Oxfam Novib is zeer kritisch over de 'buitensporige' uitstoot van de rijkste 1 procent van de wereldbevolking. Volgens een studie neemt die in 2030 liefst 16 procent van de wereldwijde uitstoot van C02 voor zijn rekening.

Dat gebeurt dan bijvoorbeeld door privéjets, megajachten en overdadig consumptiegedrag van superrijken. De studie wordt gepresenteerd op de klimaattop COP26 in Glasgow. 

Dertig keer te groot 

Wat blijkt is dat de CO2-voetafdruk van de rijkste 1 procent - dat zijn minder mensen dan de bevolking van Duitsland (ruim 83 miljoen) - in 2030 naar schatting dertig keer te groot is om de doelstelling van het Parijse klimaatakkoord voor een beperking van de opwarming van de aarde met maximaal 1,5 graad te halen.

De uitstoot van de armste helft van de wereldbevolking ligt juist ruim onder het niveau voor die doelstelling.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Eerste grote deal klimaattop Glasgow: in 2030 einde aan ontbossing

"De buitensporige uitstoot van de rijkste burgers op aarde brengt het doel van het Parijse klimaatakkoord serieus in gevaar", zegt Hilde Stroot, klimaatexpert van Oxfam. Als die niet wordt beperkt, kan dat volgens haar catastrofale gevolgen hebben voor de meest kwetsbare mensen in armere landen.

Kankergezwel

Volgens de studie zou een persoon in de rijkste 1 procent van de wereldbevolking zijn uitstoot met ongeveer 97 procent moeten verminderen. Voor de armste helft van de wereldbevolking geldt dat zelfs als hun uitstoot groter wordt het doel van 1,5 graad nog steeds haalbaar blijft.

Topman António Guterres van de Verenigde Naties schrijft in het rapport dat in de afgelopen 25 jaar de rijkste 10 procent van de wereldbevolking verantwoordelijk was voor meer dan de helft van de wereldwijde uitstoot. Hij zegt dat ongelijkheid en onrechtvaardigheid op deze schaal 'een kankergezwel' is.

"Als we nu niets doen kan deze eeuw onze laatste zijn", aldus Guterres.

Bekijk ook: Chris moet opgegeven dorp verlaten door klimaatverandering: 'Ik wil niet weg'

Hevige stormen en stijgend water zorgen ervoor dat het Amerikaanse dorpje Isle Jean Charles aan het verdwijnen is. Het dorp is door de overheid al opgegeven.
RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore