Gele taxi's

Taxichauffeurs New York gered na hongerstaking, stad sluit miljoenendeal

04 november 2021 20:55 Aangepast: 04 november 2021 20:57
Taxichauffers gingen in het centrum van New York twee weken lang in hongerstaking. Beeld © Getty Images

De schuld van miljoenen dollars dreef ze jarenlang tot wanhoop. Maar na een hongerstaking van twee weken halen New Yorkse taxichauffeurs opgelucht adem. De stad trekt de portemonnee en helpt ze met het afbetalen van hun megaschulden. Schulden die leidden tot depressie en sommige chauffeurs zelfs de dood in joegen.

Indiase feestnummers knallen door de speakers. Na twee weken hongerstaking is het groot feest bij het stadhuis van New York. Dolblije taxichauffeurs omhelzen elkaar, anderen huilen van geluk.

"Ik ben zo opgelucht", glundert chauffeur Augustine Tang (37) tegen een verslaggever van The City News. "Wat mensen niet doorhebben is dat we hier al jarenlang tegen protesteerden. We dachten dat het nooit meer opgelost zou worden."

Tang kampt net als duizenden andere taxichauffeurs met torenhoge schulden. Zij kwamen in de problemen na de aanschaf van de vergunning waarmee je zelfstandig met de bekende gele taxi's door New York mag rijden, de 'Taxicab Medaillion' genoemd. Er wordt maar een beperkt aantal van deze medailles uitgegeven, waardoor die alsmaar in waarde steeg. Op het hoogtepunt zelfs 1 miljoen dollar.

Het leek daardoor een gouden investering. Chauffeurs waren bereid om al hun spaargeld in te zetten en enorme bedragen te lenen. Maar dat was allemaal voor concurrerende taxibedrijven als Uber en Lyft de stad overnamen. De inkomsten van zelfstandige chauffeurs van gele taxi's vielen ver terug, hun torenhoge leningen en rentes bleven.

Aan onderdoor

Duizenden taxichauffeurs kwamen in diepe financiële problemen terecht. Sommigen zitten met een schuld van wel 700.000 dollar, het drijft ze tot wanhoop. Meerdere chauffeurs beroofden zichzelf van het leven, zo ook de broer van Richard Chow.

Net als Richard was ook zijn broer Kenny taxichauffeur. Allebei staken ze zich tot in de nek in de schulden. Maandelijks betalen ze ieder bijna 4000 dollar aan leningen. Ze werkten 7 dagen in de week en hielden amper iets over.

RIchard Chow wordt tijdens de hongerstaking gesteund door zijn familie. RIchard Chow wordt tijdens de hongerstaking gesteund door zijn familie.

Kenny Chow ging er compleet aan onderdoor en beroofde zichzelf in 2018 van het leven. Zijn broer Richard ziet de hongerstaking als een eerbetoon. "Ik vecht hier voor mijn broer, voor 6000 andere vergunninghouders en voor gerechtigheid", zei hij eerder deze week tegen CBS News.

Uitputtingsslag

Er kwam met de dag meer aandacht voor de hongerstaking. Maar omdat het gewenste resultaat uitbleef, werd het een zware uitputtingsslag. Toch bleven de chauffeurs volhouden. "Ik ben onwijs moe en heb enorme hoofdpijn, vertelt Augustine Tang in onderstaand filmpje na 7 dagen hongerstaking.

Trots

Deze woensdag was het dan zover. De stad New York en de vakbond van taxichauffeurs bereikten een akkoord voor het gedeeltelijk afkopen van miljoenen aan schuld. Die wordt daardoor terugbracht van gemiddeld 500.000 dollar naar 170.000 dollar. Ook staat de stad garant als chauffeurs de rest niet kunnen afbetalen.

"We hebben eindelijk geschiedenis geschreven, ik ben erg trots", vertelt Richard Chow tegen The City News. Hij kampte nog met een schuld van bijna 390.000 dollar. Daar komt nu dus een oplossing voor. Maar zijn broer krijgt hij er niet mee terug.

"Als dit drie jaar geleden was gelukt had ik het samen met hem kunnen vieren. Ik mis hem en zit met een gebroken hart. Als het kon zou ik het hem zeggen: we gaan 6000 andere chauffeurs redden, geen faillissementen en geen zelfmoorden meer."

Heb jij vragen over zelfmoord?

Stichting 113 Zelfmoordpreventie: bel 113 of 0800-0113 (gratis), of anoniem via de chat op de website 113.nl 

24 uur per dag bereikbaar, 7 dagen per week

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Souad is een van de eerste vrouwelijke taxichauffeurs van Marokko

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore