Ga naar de inhoud
Molnupiravir

Britten keuren Covid-pil goed: 'Volgend jaar in Nederland'

archieffoto Beeld © ANP

Britten die positief getest zijn op het coronavirus kunnen binnenkort misschien een pil krijgen tegen om de symptomen onder controle te houden en ernstige klachten te voorkomen. De pil is vandaag goedgekeurd door de Britse toezichthouder.

Farmaceut MSD maakte het middel, dat molnupiravir heet. Groot-Brittannië is het eerste land dat een coronageneesmiddel heeft goedgekeurd.

De Europese toezichthouder, het EMA in Amsterdam, kijkt mee met de onderzoeken en komt binnenkort mogelijk met een oordeel, maar zegt dat landen het middel nu al veilig kunnen gebruiken. 

 

"Dit is heel goed nieuws. Dit is het eerste antivirale middel dat je als pil kan geven." Het middel lijkt tot nu toe goed te werken. "Zeker als je het coronapatiënten geeft kort nadat ze klachten hebben gegeven."

Kuur van vijf dagen

Het is dan vooral bedoeld voor mensen met een hoog risico op ziekenhuisopname of sterfte. Zij krijgen dan vijf dagen lang tweemaal per dag een pil. "Als je het middel goed toedient, dus op het moment dat de klachten net zijn begonnen, dan kan het de kans op opname of sterfte met de helft verminderen."

Farmaceut
Lees ook:
Farmaceut VS: nieuwe pil halveert kans ernstig ziekte door coronavirus

Er is wel één groot nadeel: de pil is heel kostbaar, ongeveer 600 euro voor een kuur. "Het idee van de pil is dat je er ziekenhuisopnames mee kan voorkomen, maar om één opname te voorkomen, zouden ongeveer 15 patiënten de kuur moeten krijgen met een verhoogd risico op een ernstig beloop. Dan zit je dus al aan ongeveer 10.000 euro, om één opname te voorkomen", zegt Wiersinga. "Daarom blijft vaccineren uiteindelijk het beste."

Zo werd de pil getest:

Merck, het moederbedrijf van MSD, heeft de Covid-pil uitgetest op 775 mensen. Zij waren positief getest op het coronavirus, hadden milde klachten en behoorden tot een risicogroep, bijvoorbeeld door overgewicht of leeftijd.

De proefpersonen namen vijf dagen lang elke 12 uur een pil. De ene helft kreeg molnupiravir, de andere helft een placebo, een nepmiddel om de uitkomsten te vergelijken. Van de mensen die molnupiravir kregen, belandde ongeveer 7 procent in het ziekenhuis, in de controlegroep moest 14 procent worden opgenomen. In die controlegroep overleden acht mensen aan een coronabesmetting, bij de ontvangers van de pil stierf niemand.

Ook in de Verenigde Staten loopt een aanvraag voor goedkeuring van het middel. Ze hebben alvast 1,7 miljoen behandelingen besteld. Groot-Brittannië kocht 480.000 pakketten.

Bekijk ook: Gevaccineerd en toch in het ziekenhuis, zo zit het

02:20
Je hoort het steeds vaker: gevaccineerde mensen die corona krijgen. Ook in de ziekenhuizen liggen gevaccineerde mensen. Heb je daar als gevaccineerde net zoveel kans op dan als ongevaccineerde? We leggen het uit in deze video.