'Akkoord niet concreet'

Indonesië: geen belofte op klimaattop over stoppen ontbossing in 2030

04 november 2021 12:03 Aangepast: 04 november 2021 12:04
Beeld © Getty Images

Het werd gepresenteerd als een succes op de klimaattop van Glasgow: veel landen deden de belofte om vanaf 2030 te stoppen met ontbossing. Maar Indonesië, één van de landen die zich achter die klimaatdeal schaarde, zegt nu dat ze helemaal geen harde belofte hebben gedaan.

Indonesië, waar een derde van alle regenwouden wereldwijd te vinden is, was een van de meer dan honderd landen die steun uitsprak voor het tegengaan van ontbossing. De Indonesische viceminister van Buitenlandse Zaken, Mahendra Siregar, zegt nu dat de afgegeven verklaring over het akkoord 'in het geheel niet verwijst naar het beëindigen van ontbossing'.

Mijlpaal, of niet?

De Britse premier Boris Johnson sprak eergisteren van een 'mijlpaal', maar volgens Nederlandse natuurorganisaties en andere critici is het akkoord te vrijblijvend.

"Als ik kijk naar de tekst die is verschenen, dan zie ik weinig concreets." Pieter Zuidema, hoogleraar tropische bosecologie aan de Wageningen Universiteit, is er niet gerust op, zo vertelde hij tegen RTL Nieuws.

"Er zijn geen nationale beloftes en geen verplichtingen. Eigenlijk wordt hier precies hetzelfde beloofd als zeven jaar geleden in de New York Declaration on Forests. Het is een belofte die nog niet heel erg wordt nagekomen. Tegelijkertijd is het wel positief dat het probleem nu weer op de agenda staat en dat deze wereldleiders hier aandacht voor vragen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ontbossing wereldwijd naar nul: het kan wel, maar vereist politieke moed

Volgens de Indonesische milieuminister Siti Nurbaya Bakar is het 'ongepast' om Indonesië te dwingen tot het stoppen met ontbossing. Ze stelt dat de definities van ontbossing sterk verschillen en dat het opleggen van Europese normen aan Indonesië oneerlijk is.

Het beëindigen ervan zou botsen met de ontwikkeling van Indonesië. Die mag volgens haar 'niet stoppen in de naam van koolstofemissies of ontbossing'. De politicus meent dat de internationale afspraken over ontbossing moeten worden verfijnd.

Longen van de aarde

Houtkap is een van de oorzaken van klimaatverandering omdat bomen grote hoeveelheden CO2 opnemen. Van bossen wordt ook wel gezegd dat ze de longen van de aarde zijn. Er wordt ook geld beschikbaar gesteld om bossen te beschermen en te herstellen. 

Brazilië is ook akkoord gegaat met de deal. Grote delen van het regenwoud in het land zijn al gekapt, wat voor grote problemen zorgt voor boeren in het gebied: 

Het zuidoosten van Brazilië werd deze zomer geteisterd door de ergste droogte in bijna honderd jaar tijd. Eén van de belangrijkste oorzaken is de houtkap in de Amazone, die blijft toenemen.
RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore