Ga naar de inhoud
Voor paal

Uroloog na klap in kruis Tadić: 'Ik zou meteen zijn broek omlaag trekken'

Dušan Tadić kwam hard met zijn kruis tegen de paal. Beeld © ANP

Wie gisteren de wedstrijd Ajax-Borussia Dortmund heeft gezien, kan het niet zijn ontgaan. Dušan Tadić die na een goal snoeihard met zijn kruis tegen de doelpaal ramde. Hoe gevaarlijk is zoiets? "Dit was echt een harde klap."

Uroloog Nader Naderi van Andros Clinics ziet regelmatig mensen in de kliniek die ongelukjes hebben gehad zoals Tadić gisteravond. "De bekendste is de val op de fietsstang of ongelukken bij vecht- en balsporten", zegt hij.

Tadić scoorde gisteravond de gelijkmaker voor Ajax, maar van juichen kwam het maar half, omdat hij met één hand en met vertrokken gezicht naar zijn edele delen greep. Je ziet het in deze video vanaf ongeveer 5 minuut 30:

Ajax klopt Dortmund en overwintert in Champions League

07:43
Een samenvatting van Borussia Dortmund - Ajax (1-3).

Uroloog Naderi keek ook naar de wedstrijd en spoelde het moment van Tadić achteraf zelfs een paar keer terug om te kijken wat er nou precies gebeurde. "Dit was een stomp trauma zoals we dat noemen. Hij kwam met zijn kruis tegen de paal van het doel."

Er bestaat namelijk ook zoiets als scherp trauma, maar dat gebeurt wanneer iemand met bijvoorbeeld een mes of een scherp voorwerp gewond raakt aan de genitaliën.

Kun je er onvruchtbaar van worden?

Hoe erg een klap, schop of trap in je kruis is, hangt af van of er een inwendige bloeding optreedt. "De bal is gemaakt van heel zacht weefsel en als het kapsel waar de bal aan hangt scheurt, dan is dat heel gevaarlijk", zegt Naderi. "Dan kan er een bloeding optreden in de testikel en dat kan aanleiding zijn voor destructie van het weefsel. Bij een bloeding moet je geopereerd worden."

Een bloeding zou er namelijk voor kunnen zorgen dat er geen sperma of hormonen meer worden aangemaakt en in het ergste geval dat een bal verloren gaat. Dat betekent niet dat je meteen onvruchtbaar bent. "Daar heeft de natuur al aan gedacht en daarom hebben we niet één maar twee ballen."

Tadić zelf kon na de wedstrijd nog wel lachen. Op de vraag: 'Hoe is het met je zaakje?', antwoordde hij: 'Goed, ik ben sterk daar'.

Tadic over pijnlijke botsing met paal na doelpunt: 'Ik ben sterk daar'

00:35
Ajax-voetballer Dusan Tadic had een pijnlijke confrontatie met de doelpaal gisteravond. Tijdens het scoren van de 1-1 tegen Borrussia Dortmund, kwam hij met zijn geslachtsdeel tegen de paal aan.

'Meteen voelen en kijken'

Naderi benadrukt hoe belangrijk het is om meteen naar je huisarts of een uroloog te gaan als je een harde klap in je kruis hebt gehad. "Een uroloog gaat dan kijken, voelen en mogelijk een echo doen. Dat zou ik nu bij Tadić ook meteen doen als ik zijn arts was."

Op sociale media verschenen veel steunbetuigingen aan de voetballer, van zowel mannen als vrouwen. Maar kan je als vrouw wel begrijpen hoe het is om zo in je kruis geraakt te worden?

"Eigenlijk niet", zegt Naderi. "De pijnbeleving is bij mannen nou eenmaal anders dan bij vrouwen. Het is bij mannen niet alleen de pijn, maar ook de dreiging dat je seksuele imago wordt aangetast."