COP26 begint vandaag

Poetin spreekt klimaattop toe in vooraf opgenomen speech

01 november 2021 12:55 Aangepast: 03 juni 2022 12:07
Een activist verkleed als 'Poetin'. Beeld © AFP

De Russische president Vladimir Poetin gaat op de klimaattop COP26 niet live spreken via een rechtstreekse videoverbinding. Wel zal een vooraf opgenomen boodschap van Poetin worden getoond, zo maakte het Kremlin bekend.

Op de top in Glasgow komen veel leiders af, onder wie de Amerikaanse president Joe Biden en de Nederlandse premier Mark Rutte. Wereldleiders als Poetin en de Chinese leider Xi Jinping komen niet persoonlijk naar het Verenigd Koninkrijk. Dat wordt gezien als een tegenvaller voor de organisatoren van de top, omdat Rusland en China tot de landen behoren die de meeste broeikasgassen uitstoten.

Xi Jinping komt net als Poetin ook met een verklaring - van afstand. Rusland had eerder nog gezegd dat gekeken zou worden of Poetin de top als alternatief via een videoverbinding zou kunnen toespreken. Een woordvoerder van het Kremlin zegt nu dat dat niet haalbaar is. Hij stelde dat de videoboodschap van Poetin wordt getoond op een bijeenkomst over bos- en landbeheer.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Wat kunnen we verwachten van de klimaattop in Glasgow?

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan is niet zoals gepland naar Glasgow afgereisd voor de klimaattop COP26. Erdogan heeft zich vanwege veiligheidsredenen afgemeld. "Toen onze eisen niet werden ingewilligd, hebben we besloten niet naar Glasgow te gaan", zei Erdogan volgens de Turkse zender NTV.

Staatsmedia maakten bekend dat de regeringsleider vanuit Rome, waar hij afgelopen weekend de G20-top bijwoonde, onverwachts naar Turkije was teruggekeerd.

Het klimaatakkoord van Parijs uit 2015 werd bijna een maand geleden geratificeerd door het Turkse parlement, nadat andere G20-landen dat al eerder had gedaan. Turkije deed er langer over omdat het land volgens Ankara niet als een ontwikkeld land moet worden gezien en beperkt toegang heeft tot geld voor het terugdringen van de uitstoot van broeikasgassen.

Inmiddels is de Amerikaanse president Joe Biden aangekomen in Schotland. Ook premier Mark Rutte is er al. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore