Twee jaar geen gasten

Thailand eindelijk weer open voor Nederlandse toeristen: 'Meer landen volgen'

01 november 2021 16:15 Aangepast: 17 november 2021 11:02
Een toerist aan de Thaise kust bij het populaire strand op het schiereiland Railay. Beeld © Getty

Nederlandse toeristen zijn eindelijk weer welkom in Thailand. Daarmee komt een einde aan een onwerkelijke periode voor het populaire vakantieland in Zuidoost-Azië. "Onze business ligt al stil vanaf maart 2020", zegt Hans Deckers, die een resort runt in de noordelijke Thaise stad Chang Mai.

Thailand laat vanaf vandaag na achttien maanden vol beperkingen weer reizigers toe uit 63 landen, waaronder Nederland en België.

Daarvoor gelden een aantal regels. Reizigers moeten volledig gevaccineerd zijn en worden bij aankomst op het vliegveld getest op corona, voordat ze zich vrij door het land mogen begeven. Dat gebeurt in hiervoor aangewezen hotels, waar je volgens de Thaise autoriteiten maximaal een dag moet wachten op de uitslag.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vakantie in Thailand? In quarantaine op een privéjacht

'Twee jaar geen gasten'

Deckers runt meerdere bedrijven in Chang Mai, stuk voor stuk afhankelijk van toeristen. "Dat betekende in de afgelopen twee jaar geen gasten in ons Little Village Resort, geen fietstochten en geen rondreizen", zegt de Nederlandse ondernemer die inmiddels 32 jaar in Thailand woont. 

In een poging om de klap op te vangen, startte hij tijdens de pandemie nog een elektrisch scooterbedrijf speciaal gericht op Thaise klanten. Deckers: "Maar zelfs het binnenlands toerisme was er niet. Ik ben dus heel blij, al komen de boekingen heel langzaam op gang."

Deckers in de bergen bij zijn geliefde Chiang Mai. "Het is hier prachtig. Soms realiseer ik me niet meer hoe speciaal het is. Het is goed om daar eens bij stil te staan." Deckers in de bergen bij zijn geliefde Chiang Mai. "Het is hier prachtig. Soms realiseer ik me niet meer hoe speciaal het is. Het is goed om daar eens bij stil te staan."

Toerisme ingestort

De heropening in Thailand moet het ingestorte toerisme in het populaire Aziatische land dan ook nieuw leven in blazen. Al is er onder de bevolking nog argwaan dat toeristen ook voor een opleving van het virus kunnen zorgen, blijkt uit een enquete van het ministerie van Volksgezondheid, waarover The Bangkok Post bericht. Afgelopen week kwamen er in Thailand gemiddeld bijna 8800 nieuwe coronabesmettingen per dag bij, op een bevolking van 70 miljoen mensen.

"Ik ben ervan overtuigd dat de heropening het land enorm ten goede komt, vooral in het toeristische hoofdseizoen dat normaal gesproken tot begin volgend jaar duurt", zegt Yuthasak Supasorn, gouverneur van het nationale toerismebureau TAT, tegen de Thaise krant.

TAT verwacht dat het komende half jaar ruim een miljoen toeristen Thailand zullen bezoeken. Dat is nog altijd slechts 10 procent van het aantal toeristen dat Thailand voor de pandemie bezocht. Zo vlogen in 2019 in totaal 347.000 reizigers vanaf Schiphol naar de Thaise hoofdstad Bangkok, waar traditioneel ook veel passagiers overstappen naar andere bestemmingen in de regio.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Testen voor je reis? Nu al veel drukker, en dan moet de vakantie nog komen

Meer bestemmingen

Het besluit van de Thaise regering zorgt ook voor opluchting bij Nederlandse reisorganisaties. "Thailand is een belangrijke en populaire bestemming", zegt voorzitter Frank Oostdam van reiskoepelorganisatie ANVR. "Thailand is sowieso het populairste Aziatisch land. Veel Nederlanders gaan er in de droge maanden van november tot februari naartoe."

Volgens hem zijn de nieuwe inreisregels een stuk minder zwaar dan een verplichte quarantaine. "De aanvullende eisen zijn natuurlijk nog wel extra beperkend, maar ook weer niet superzwaar. Niet te vergelijken met de quarantaineplicht. En ook hier zal je zien dat gaandeweg dit soort extra beperkingen zullen worden opgeheven", aldus Oostdam.

De ANVR-voorzitter verwacht dat meer landen buiten Europa het initiatief van Thailand volgen. "Er zullen de komende tijd meerdere bestemmingen volgen nu landen geleidelijk weer openen. De eerste en allerbelangrijkste is de Verenigde Staten per 8 november."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore