Ga naar de inhoud
China grootste vervuiler

Chinese president niet aanwezig op klimaattop, komt wel met verklaring

Chinese vrouwen wapenen zich met mondkapjes tegen de luchtvervuiling in Beijing Beeld © EPA

De Chinese president Xi Jinping zal fysiek niet aanwezig zijn bij de COP26-klimaattop in Glasgow, die vandaag begint. Wel komt hij met een verklaring, die wordt geüpload op de website van de conferentie nadat veel andere wereldleiders, onder wie de Amerikaanse president Joe Biden, hun toespraken hebben gehouden.

Dat blijkt uit de officiële planning voor de dag.

Grootste CO2-vervuiler

Volgens de sprekerslijst is Xi de enige regeringsleider die op zo'n manier een verklaring in zal dienen. Xi werd al niet in persoon verwacht op COP26. Hij heeft China niet verlaten sinds de coronapandemie uitbrak in 2020.

China is de grootste CO2-vervuiler ter wereld. Xi zegt onder meer het gebruik van steenkool in China drastisch terug te willen brengen, met als doel in 2060 klimaatneutraal te zijn. Maar tegelijkertijd gaat China vooralsnog gewoon door met het openen van tientallen nieuwe kolencentrales.

Een
Lees meer
Een nieuwe top over het klimaat, maar wat weet jij er eigenlijk van?

Het land blijft nog wel even doorstoken, meldde China-correspondent Roland Smid eerder al: "Het land zelf zegt geen keuze te hebben. Het ziet zichzelf namelijk nog altijd als een ontwikkelingsland dat nou eenmaal moet vervuilen om zich te kunnen ontwikkelen."

'Fabriek
Lees meer
'Fabriek van de wereld' China zorgt voor valse start klimaattop 

IMF-topvrouw: wees ambitieuzer

IMF-topvrouw Kristalina Georgieva riep wereldleiders gisteravond op ambitieuzer te zijn in hun doelstellingen tijdens de COP26-klimaattop. Ze noemde klimaatverandering in een blog 'een ernstige bedreiging voor de macro-economische en financiële stabiliteit'.

Georgieva publiceerde haar blog vlak voordat zij ook zelf naar Glasgow afreist. Ze schreef dat als het huidige mondiale beleid niet verandert de CO2-uitstoot in 2030 veel hoger uitkomt dan nodig is om de opwarming van de aarde te beperken tot slechts 1,5 graad Celsius, zoals de bedoeling is. Ze drong er vooral bij rijkere landen op aan hun uitstoot te verminderen, 'om redenen van rechtvaardigheid en historische verantwoordelijkheid'.

Bekijk ook - Nederland smerigste jongetje van de klimaatklas

Nederland smerigste jongetje van de klimaatklas: 'Maar inhaalslag wordt gemaakt'

04:08
Het is een cruciaal moment in de aanpak van klimaatverandering: de klimaattop in Glasgow die dit weekend begint. Alle landen moeten maatregelen nemen om de CO2-uitstoot drastisch te verminderen. Nederland staat er niet best voor.

CO2-belasting

Ook riep ze de rijke landen in de wereld op zich te houden aan de afspraak dat zij vanaf 2020 samen jaarlijks 100 miljard euro aan klimaatsteun beschikbaar stellen voor armere landen. Die worden vaak relatief hard getroffen door de gevolgen van de klimaatverandering. Ze waarschuwde dat recente cijfers laten zien dat dit bedrag niet wordt gehaald.

Georgieva pleitte in haar blog tevens voor een koolstofbelasting. "Een wereldwijde koolstofprijs van meer dan 75 dollar per ton CO2 in 2030 is nodig om de opwarming van de aarde onder de 2 graden te houden."

Deze
Lees meer
Deze 7 klimaattermen ga je de komende dagen vaak horen (en dit betekenen ze)