Ga naar de inhoud
Klimaattop Glasgow

'G20-landen zijn het eens over beperken klimaatopwarming tot 1,5 graden'

Alok Sharma, voorzitter van de VN-klimaattop in Glasgow, opende vanmorgen het congres. Beeld © AFP

De internationale klimaattop in Glasgow, de COP26, is vandaag begonnen. De leiders van de G20-landen zouden het nu al eens zijn dat er alles aan gedaan moet worden om de temperatuurstijging te beperken tot 1,5 graden Celsius. Dat staat in een concept van de slotverklaring.

Dit melden persbureaus AFP en Bloomberg. Zij hebben de voorlopige versie van een gezamenlijke verklaring ingezien.

Volgens media die de verklaring hebben ingezien staan er in het document onvoldoende concrete maatregelen om dat doel te bereiken.

Gemiddelde temperatuurstijging

De leiders van de G20-landen hebben een tekst goedgekeurd die verder gaat dan wat is afgesproken tijdens de klimaatconferentie van 2015. De landen spraken toen af om de ​​stijging van de gemiddelde temperatuur op aarde aan het einde van de eeuw te beperken tot ruim onder de 2 graden, het liefst tot hooguit 1,5 graad.

Dit is de G20

De G20 bestaat uit de negentien rijkste landen ter wereld en de Europese Unie. Het gaat om Argentinië, Australië, Brazilië, Canada, China, Frankrijk, Duitsland, India, Italië, Zuid-Korea, Mexico, Rusland, Saoedi-Arabië, Turkije, Zuid-Afrika, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en dus de Europese Unie.

Samen is deze groep landen goed voor ongeveer 85 procent van de totale wereldeconomie en 75 procent van de wereldhandel. Ook is de G20 verantwoordelijk voor de uitstoot van naar schatting 80 procent van alle broeikasgassen ter wereld.

Deze
Lees ook:
Deze 7 klimaattermen ga je de komende dagen vaak horen (en dit betekenen ze)

Nu wordt dus afgesproken dat de temperatuur toch echt niet mag stijgen boven de 1,5 graden Celsius.

Toch zijn organisaties van klimaatactivisten kritisch. Ze hebben al laten weten dat ze de verklaring onvoldoende vinden wegens het ontbreken van concrete doelen.

Zo wordt niet specifiek verwezen naar 2050 als jaar waarin de menselijke CO2-uitstoot moet zijn teruggebracht tot nul, meldt het Amerikaanse persbureau Bloomberg.

Bekijk ook: Nederland smerigste jongetje van de klimaatklas

04:08
Alle landen moeten maatregelen nemen om de CO2-uitstoot drastisch te verminderen. Nederland staat er niet best voor. Verslaggever Bart Reijnen legt uit hoe dit zit.

Kolencentrales

De landen van de G20 hebben daarnaast afgesproken dat de financiering van de vuilste soort kolencentrales in het buitenland volledig stopt. Aan het einde van dit jaar moeten al die investeringen stoppen, staat in de verklaring.

Maar ook voor het beëindigen van de opwekking van elektriciteit uit steenkool zou geen streefdatum genoemd worden in de verklaring. 

Klimaattop in Glasgow

Op de VN-conferentie, die tot en met 12 november duurt, bespreken de landen onder meer de mogelijkheden om de opwarming van de aarde te beperken. Ook het eerlijk verdelen van de rekening voor klimaatverandering, het uitfaseren van steenkool, natuurbehoud en het uitwerken van allerlei regels die voortvloeien uit het Klimaatakkoord van Parijs uit 2015 zijn belangrijke onderwerpen.

Hier lees je alles over wat we van de klimaattop kunnen verwachten. 

Onderzoek
Lees ook:
Onderzoek klimaatverandering: geen enkel land doet genoeg, behalve Gambia