30.000 deelnemers

Klimaattop in Glasgow begint officieel: 'Afspraken maken wordt heel moeilijk'

31 oktober 2021 10:00 Aangepast: 03 juni 2022 12:08
Ter illustratie, tuinbouw in Zevenbergen. Tijdens de klimaattop in Glasgow wordt besproken hoe de doelstellingen van het klimaatakkoord bereikt kunnen worden. Beeld © ANP

De internationale klimaattop in Glasgow, de COP26, begint vandaag officieel. Op de VN-conferentie, die tot en met 12 november duurt, bespreken landen de mogelijkheden om de opwarming van de aarde te beperken tot anderhalve graad.

Ook het eerlijk verdelen van de rekening van klimaatverandering, het langzaam stoppen met steenkool, natuurbehoud en het uitwerken van allerlei regels die voortvloeien uit het Klimaatakkoord van Parijs uit 2015 zijn belangrijke onderwerpen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Politie zal 'snel en doortastend' optreden tegen demonstranten klimaattop

Gastheer Boris Johnson vatte de belangen onlangs samen met de woorden 'kolen, auto's, geld en bomen'. Hij merkte vooraf op dat het 'heel moeilijk zal worden' om daar goede afspraken over te maken.

30.000 deelnemers

In de Schotse stad worden zo'n 30.000 deelnemers verwacht. Naast het officiële programma worden talloze evenementen en presentaties van bedrijven, non-profitorganisaties en wetenschappers gehouden. Ook worden er protesten verwacht.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Fabriek van de wereld' China zorgt voor valse start klimaattop 

Staatshoofden en regeringsleiders, onder wie premier Mark Rutte, komen morgen en dinsdag naar Glasgow. Recente rapporten hebben de druk op de politici behoorlijk opgevoerd. Zo waarschuwde het gezaghebbende klimaatpanel IPCC in augustus dat de opwarming nog sneller gaat dan eerder werd aangenomen.

De opwarming kan alleen nog worden beperkt tot anderhalve graad als de uitstoot 'onmiddellijk, snel en grootschalig' wordt verminderd.

Bekijk ook: Nederland smerigste jongetje van de klimaatklas

Het is een cruciaal moment in de aanpak van klimaatverandering: de klimaattop in Glasgow die dit weekend begint. Alle landen moeten maatregelen nemen om de CO2-uitstoot drastisch te verminderen. Verslaggever Bart Reijnen legt uit hoe dit zit.

Ook de financiering van klimaatbeleid voor ontwikkelingslanden is een belangrijk onderwerp. De rijke landen zouden volgens de afspraken die in Parijs werden gemaakt jaarlijks 100 miljard dollar beschikbaar moeten stellen.

Met dat geld kunnen armere landen bijvoorbeeld maatregelen tegen overstromingen of droogte nemen en hun economie vergroenen. Volgens het laatste overzicht stond de teller pas op 80 miljard dollar per jaar.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

5 vragen over klimaattop: 'Miljoenen mensen in de problemen'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore