Ga naar de inhoud
Colombia en Panama

Enorme hoeveelheden drugs met bestemming Nederland onderschept

Militairen in Panama bewaken de recordvangst Beeld © Panamese televisie

In Colombia en Panama zijn twee grote drugsvangsten gedaan. In Panama gaat het om 3500 kilo cocaïne en in Colombia om 2000 kilo. Beide transporten waren onderweg naar Nederland.

In Panama werden de drugs aangetroffen in containers in een schip dat op weg was van San Vicente in Chili naar de Rotterdamse haven. Het zou gaan om een van de grootste drugsvangsten ooit in Panama, melden media in dat land.

De autoriteiten troffen bij een controle 100 zakken met in totaal 3499 pakketjes coke aan. Op beelden op de Panamese televisie is te zien hoe groot de vangst was:

Panama is een doorvoerland voor drugs. De eindbestemming is Noord-Amerika of Europa. Dit jaar werd in Panama al bijna 100 ton aan cocaïne in beslag genomen, dat was nog nooit zo hoog.

Die drugs worden vooral geproduceerd in Colombia. Ook daar werd dit weekend een grote hoeveelheid cocaïne onderschept voordat ze naar Nederland verscheept zouden worden. Dat gebeurde in de havenstad Cartagena.

Hier ging het om 2000 kilo cocaïne die verstopt zaten in tassen in containers met koelkasten. Colombia is de grootste cocaïneproducent ter wereld, met Peru en Bolivia op de tweede en derde plek.

Rotterdam vaak bestemming

De Rotterdamse haven staat bekend als een belangrijke smokkelplek om drugs Europa in te krijgen. Donderdag werd daar 930 kilo cocaïne in een container met gebruikt frituurvet onderschept. En dinsdag ging het om een partij cocaïne van 529 kilo.

De waarde van de drugs die dit weekend in Panama en Colombia zijn onderschept wordt geschat op respectievelijk 136 miljoen en 91 miljoen euro.

Zelfs
Lees ook:
Zelfs 14-jarigen smokkelen coke uit de haven: 'Beloning van 30.000 euro'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore