Ga naar de inhoud
Nieuw rapport

Herkomst coronavirus mogelijk nooit te achterhalen, zeggen inlichtingendiensten VS

Het instituut voor virologie in het Chinese Wuhan, mogelijk de plek van herkomst van het coronavirus. Beeld © AP

We zullen mogelijk nooit weten waar het coronavirus vandaan komt. Amerikaanse inlichtingendiensten stellen in een nieuw verslag dat zowel de overdracht van dier op mens als het ontsnappen van het virus uit een laboratorium een plausibele verklaring is.

Wel lijkt duidelijk dat het virus niet ontworpen is als biologisch wapen, meldt de Amerikaanse nationale veiligheidscoördinator (ODNI). Voor een definitief oordeel is simpelweg te weinig informatie beschikbaar, zegt de instantie.

Over de oorsprong van het virus heerst verdeeldheid onder de verschillende veiligheidsdiensten, schrijft de Britse omroep BBC op zijn website. Vier inlichtingenbureaus geloven dat het afkomstig is van een dier of een aanverwant virus, maar ze houden nogal wat slagen om de arm. 

Ongeluk in laboratorium

Eén dienst zegt er redelijk zeker van te zijn dat de eerste menselijke besmetting voortkomt uit een ongeluk in een laboratorium. Het ligt voor de hand dat het dan gaat om het instituut voor virologie in Wuhan, de stad waar eind 2019 de eerste besmettingen werden vastgesteld. Het zou kunnen gaan om een uit de hand gelopen experiment, maar mogelijk is er ook iets verkeerd gegaan met een besmet onderzoeksdier.

Nederlandse
Lees ook:
Nederlandse viroloog gaat opnieuw onderzoek doen naar ontstaan corona

De Chinese autoriteiten zouden hoe dan ook pas op de hoogte zijn geraakt van het bestaan van het virus toen zich de eerste uitbraak voordeed. In eerste instantie werd een verband gelegd met een markt in Wuhan waar onder meer exotische dieren als voedsel werden verhandeld.

Diepgaand onderzoek

Na zijn aantreden begin dit jaar gaf de Amerikaanse president Joe Biden de veiligheidsdiensten de opdracht een diepgaand onderzoek naar de herkomst van het coronavirus in te stellen. Het nieuwe rapport is een update van een eerder rapport dat in augustus verscheen. China heeft van meet af aan geweigerd mee te werken aan het Amerikaanse onderzoek.

China
Lees ook:
China werkt niet mee aan onderzoek VS oorsprong corona: 'Politieke manipulatie'

China heeft altijd volgehouden dat het virus niet uit een laboratorium afkomstig is. Ook nu weer laat de Chinese ambassade in Washington weten dat de laboratoriumtheorie niet juist is. China ziet de Amerikaanse speurtocht naar de oorsprong van het coronavirus als een politiek steekspel waarbij de Verenigde Staten 'vertrouwen op hun inlichtingendiensten in plaats van hun wetenschappers'.

Bijna 5 miljoen doden

China zegt tegen het persbureau Reuters actief betrokken te zullen blijven bij wetenschappelijke studies naar de herkomst. "Tegelijkertijd veroordelen we elke poging om er een politieke kwestie van te maken."

Tot nu toe zijn wereldwijd bijna een kwart miljard mensen besmet geraakt met het coronavirus, meldt de Amerikaanse Johns Hopkins-universiteit op zijn website. Het aantal officieel getelde doden is bijna 5 miljoen.

Bekijk ook: Viroloog Koopmans onderzoekt herkomst coronavirus in Wuhan

00:53
Begin dit jaar reisde de Nederlandse viroloog Marion Koopmans naar China om met een aantal collega's de oorsprong van het coronavirus te onderzoeken.