Ga naar de inhoud
Binnenlandse Oorlog

Man in Amsterdam opgepakt voor moorden in Suriname in 1987

Een krijgsgevangene van het Junglecommando van Ronnie Brunswijk wordt gefouilleerd. Beeld © ANP

In Amsterdam is een 55-jarige man aangehouden die wordt verdacht van het plegen van oorlogsmisdrijven tijdens de Binnenlandse Oorlog. Dat was de burgeroorlog in Suriname eind vorige eeuw. De man zou in 1987 meerdere burgers hebben vermoord.

Honderden burgers werden in die tijd gedood, tienduizenden sloegen op de vlucht. De strijd ging tussen het Surinaams Nationaal Leger, dat toen onder leiding stond van Desi Bouterse en het Junglecommando van Ronnie Brunswijk. 

Bekentenis

"De verdachte heeft op diverse manieren aangegeven dat hij destijds lid was van de Infanterie van het Nationaal Leger van Suriname en dat hij in die periode bij de commando’s heeft gezeten", meldt het Openbaar Ministerie. "Hij heeft aan anderen verteld dat dat hij in juni 1987 meerdere mensen heeft gedood. Hiervan is ook aangifte gedaan." Naar aanleiding hiervan is het Openbaar Ministerie een onderzoek gestart.

Ronnie
Lees ook:
Ronnie Brunswijk, van junglecommando tot vicepresident: 'Nederland is ons iets schuldig'

Het OM meldt dat het doden van mensen die 'niet (meer) aan de gevechten deelnemen in strijd is met het humanitair oorlogsrecht'. De zaak wordt daarom onderzocht als oorlogsmisdrijf. "Een internationaal misdrijf", schrijft het OM.

'Meest ernstige schendingen'

Nederland heeft volkenrechtelijke verplichtingen tot het opsporen en vervolgen van internationale misdrijven, schrijft het OM verder. "Deze verplichtingen bestaan omdat deze misdrijven als de meest ernstige schendingen van het internationale recht worden gezien, met de meest verregaande gevolgen voor slachtoffers en de (internationale) rechtsorde."

Als verdachten de Nederlandse nationaliteit hebben of zich in Nederland bevinden kunnen zij hier vervolgd worden. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore