Limiet voor hoogte

Einde prestigestrijd in China: limiet op hoogte wolkenkrabbers

29 oktober 2021 01:55 Aangepast: 29 oktober 2021 07:38
Een man kijkt naar de Shanghai Tower, het hoogste gebouw in China. Beeld © ANP

In China schieten ze als paddenstoelen de grond uit: gigantische wolkenkrabbers, de een nog hoger dan de ander. Maar de bouw van de reusachtige torens wordt nu aan banden gelegd. In kleinere steden moet men zich voortaan aan een limiet houden.

Volgens de Chinezen is het in sommige steden met een kleinere bevolking helemaal niet nodig om de lucht in te gaan. De nieuwe regel geldt nu: voor een stad met minder dan 3 miljoen inwoners mag een gebouw niet hoger dan 150 meter hoog zijn. 

Limiet

Voor steden met meer inwoners ligt de limiet nu op 250 meter. In het land gold sinds vorig jaar al een limiet voor wolkenkrabbers, een van 500 meter. Sommige gebouwen die daarvoor werden gebouwd zijn stukken groter, zoals de Shanghai Tower in de gelijknamige stad. Die is liefst 632 meter hoog, en daarmee de grootste van het land.  

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Wankelende wolkenkrabber zorgt voor paniek in Chinese miljoenenstad

Volgens de beleidsbepalers zijn de hoge torens vaak niet functioneel, maar worden ze ontworpen en gebouwd in een prestigestrijd tussen architecten of projectontwikkelaars.

Herkenningspunt 

"We zitten in een fase waarin men iets wil bouwen dat de geschiedenis ingaat", zegt Zhang Shangwu, een ruimtelijk vormgever aan de universiteit van Tongji, tegen de South China Morning Post. "Elk gebouw moet een herkenningspunt zijn, en dat proberen ontwikkelaars te bereiken door tot het extreme te gaan qua ontwerp."

Het is niet voor het eerst dat China bouwers beperkingen oplegt. Eerder dit jaar werd er al een verbod op 'lelijke architectuur' ingevoerd. 

Bekijk ook: Julie inspecteert wolkenkrabbers: 'Over de rand stappen is het engst'

Ook in New York barst het van de wolkenkrabbers. De Amerikaanse Julie inspecteert ze. Op honderden meters hoogte bungelt ze aan een paar stevige touwen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore