Ga naar de inhoud
Delen China op slot

Weinig voorpret Winterspelen China: nieuwe virusuitbraken, nieuwe maatregelen

Het 'vogelnest', zoals het olympisch stadion in Beijing wel wordt genoemd. Beeld © ANP

De olympische vlam is deze week in Beijing aangekomen, maar van olympische koorts is nog geen sprake. Het coronavirus dook de laatste weken in een aantal Chinese provincies op. En dus gaan delen van het land op slot. De organisatoren van de Winterspelen zien het virus als de grootste uitdaging.

Enkele honderden Covidgevallen in twee weken lijkt niet veel, zeker niet in vergelijking met Nederland, maar China trekt alle registers open. Steden worden van de buitenwereld afgesloten, handhaving van mondkapjesplicht in gebouwen wordt strenger, en binnenlandse reizen worden verder beperkt.

Reisbeperkingen

Zo kom je Beijing al niet meer in vanuit gebieden waar recentelijk uitbraken waren. En vlieg je vanuit het buitenland naar China, dan is Beijing als aankomstplaats geen optie. De stad wordt extra beschermd, dus moet je eerst elders in quarantaine voordat je naar de hoofdstad kunt afreizen.

Toch is Beijing hoopvol dat het sportevenement, dat over iets minder dan honderd dagen van start gaat, een succes wordt. Buitenlandse fans zullen er niet bij zijn, maar volgens een nieuw promotiefilmpje zullen de aanwezige Chinezen 'voor iedereen juichen'. 

Buitenlandse
Lees ook:
Buitenlandse fans niet welkom bij Olympische Winterspelen Beijing

Als thema heeft de organisatie 'Samen voor een Gedeelde Toekomst' gekozen. Die zin komt niet uit de lucht vallen: het is een bekende politieke slogan van de Chinese leider Xi Jinping. De Spelen leven door het coronanieuws nog niet echt in China, maar in het land klinkt trots op het succesvolle coronabeleid, vertelt correspondent Roland Smid.

"Ik hoor overal om me heen dat China momenteel de veiligste plek op aarde is. Veel mensen hier vinden dat de overheid corona goed onder de duim heeft, ook al komt het met offers. Door de strenge maatregelen slaan veel Chinezen bijvoorbeeld familiebezoek over. En ook reizen naar het buitenland zit er voorlopig niet in."

Strikte regels

Buiten China is niet iedereen enthousiast. Mensenrechtenactivisten wijzen bijvoorbeeld op de behandeling van Oeigoeren in de regio Xinjiang, in noordwest-China. Al sinds China het evenement toegewezen kreeg, zijn er diverse oproepen gedaan tot boycots, maar zonder resultaat. De Olympische Spelen zijn een groot evenement, en dat laat je niet lopen.

Dat wil niet zeggen dat Beijing 2022 geen uitdaging vormt. Sporters, coaches en ander meereizend personeel zal zich aan strikte regels moeten houden. Er zal een bubbel gecreëerd worden, waar niemand in of uit kan. En dat geldt ook voor meereizende journalisten. 

Welkom
Lees ook:
Welkom in China (maar niet heus): 'Je kunt ook te veel maatregelen nemen'

Voor hen wordt het een uitdaging om normaal te werken. Volgens de belangengroep Committee to Protect Journalists (CPJ) zal de vrijheid voor media rondom het event 'non-existent' zijn. CPJ wijst daarbij ook op de rol van het IOC, dat geen enkele druk zou hebben uitgeoefend op China. 

Show must go on

John Coates, de vicepresident van het IOC, ziet echter geen mogelijkheid China de les te lezen op het gebied van persvrijheid. "Wij kunnen slechts de Spelen toekennen aan een land op basis van voorwaarden in een contract, en ervoor zorgen dat die voorwaarden worden nageleefd", aldus Coates.

Volgens Smid is het een logisch gevolg van werken in een land waar nu eenmaal geen persvrijheid is. "China houdt er andere wetten op na dan wij gewend zijn, niet alleen op het gebied van media. Sporters, begeleiders en journalisten zullen zich aan de regels moeten houden hier. Want voor het IOC, maar ook voor de sponsors, zijn de belangen te groot: The show must go on."

Gezellig is anders: skeletonster Bos proeft alvast olympische sfeer

01:49
Talloze coronacontroles, afgeschermd ontbijten en lang alleen in je hotelkamer zitten. Skeletonster Kimberley Bos ondergaat het allemaal tijdens het olympische testevent in Peking.