Ga naar de inhoud
Senaat stemt tegen

Juichende conservatieven: Italië krijgt geen wet die homofobie strafbaar maakt

62 procent van de Italianen is voor de wet, maar de senaat stemde toch tegen. Beeld © Zuma Press

De Italiaanse wet die homofobie strafbaar zou maken, komt er niet. De senaat stemde in meerderheid tegen de wet. "Het is een enorme tegenslag voor de Italiaanse lhbti-gemeenschap", zegt correspondent Anouk Boone.

154 tegen, 131 voor. Dat is de uitslag van de stemming in de senaat. En daarmee is de wet gesneuveld. De wet zou homofobie net zo strafbaar maken als andere vormen van discriminatie. En wie zich er toch aan schuldig zou maken, zou zelfs in de gevangenis terecht kunnen komen.

Homo-icoon
Lees ook:
Homo-icoon Raffaella Carrà overlijdt op moment dat Italië er hard één nodig heeft

Zou. Want Italië kiest niet voor de koers die alle andere West-Europese landen wel al hebben gekozen. Al ligt dat niet per se aan de Italiaanse bevolking zelf.

62 procent voor

Want een peiling liet afgelopen juli zien dat 62 procent van de Italianen voor de wet is. Ook de Italiaanse Kamer van Afgevaardigden, vergelijkbaar met onze Tweede Kamer, stemde in meerderheid voor.

De senaat, die zou je kunnen vergelijken met onze Eerste Kamer, deed dat dus niet. Waarom volgen zij de publieke opinie niet? "Het valt te betwijfelen of de senaat representatief voor de gehele Italiaanse bevolking", zegt correspondent Anouk Boone.

"De gemiddelde leeftijd van een senator is bijvoorbeeld bijna 57 jaar. Terwijl het juist veel jongeren zijn die een progressievere wet willen. Zij zijn voor normalisering van homo- en transseksualiteit en dus voor de wet. Maar hun stemmen klinken minder luid in de senaat."

En daarbij: de kwestie ligt enorm gevoelig. "Het conservatieve geluid is altijd sterk in Italië. De wet gaat niet alleen om het bestraffen van anti homo-uitingen, maar het gaat ook over bijvoorbeeld de rol van gender. Alles wat met genderidentiteit te maken heeft gaat nog een stap te ver voor conservatieve politici."

Juichen en applaudisseren

Het gaat ze zelfs dermate te ver, dat er ronduit opluchting en blijheid was toen bleek dat de senaat de wet had tegengehouden. Op Twitter is te zien dat conservatieve senatoren juichen en applaudisseren.

De persoon achter de tweet zal niet hebben gejuicht. Progressief politica Caterina Biti schrijft erbij: 'Om te kotsen.' Ook oud-premier Giuseppe Conte reageerde. Hij zei dat 'sommige parlementsleden niet zo vooruit in de tijd zijn gegaan zoals de meeste Italianen dat wel hebben gedaan.'

Invloed van het Vaticaan

Ze kunnen alleen niet op tegen een conservatieve meerderheid. En tegen de kerk. Want die heeft in Italië nog steeds een grote invloed. Het Vaticaan gaf eerder al aan niets in de wet te zien, 'omdat het de religieuze vrijheid in de weg zou staan.'

Vaticaan
Lees ook:
Vaticaan verzet zich tegen antidiscriminatiewet Italië, krijgt tik op vingers

Ook de leider van de rechtse Legapartij, Matteo Salvini, heeft de wet geblokkeerd. Alleen schuift hij de schuld bij de voorstanders in de schoenen. "Ze hebben nee gezegd tegen al onze wijzigingen aan de wet, zelfs tegen de wijzigingen die door het Vaticaan zijn voorgesteld."

Duizend wijzigingen

Maar juist die wijzigingen betekenden in werkelijkheid eigenlijk toch al een stem tegen. "Het gaat om bijna duizend wijzigingen in totaal", zegt correspondent Boone. "Dan moet je denken aan bijvoorbeeld definitiebepalingen.'' De duizend wijzigingen zouden het tot een totaal andere wet hebben gemaakt.

'Liever geen slap aftreksel'

De stemming is een enorme tegenslag voor de Italiaanse lhbti-gemeenschap. Een gemeenschap die regelmatig te maken krijgt met haat en geweld. Correspondent Boone sprak eerder met Pietro Turano, homo-activist en acteur. Hij zegt: "Als de wet zo wordt uitgekleed dat hij eigenlijk niet meer staat voor onze rechten, dan heeft het voor ons ook geen zin. Liever geen wet dan een slap aftreksel."

De vraag is waar we nu rekening mee moeten houden. Kunnen geweldplegers vrijuit gaan nu de wet er niet komt? "Nee, dat niet", zegt Boone. "Geweldpleging is sowieso strafbaar. Het originele wetsvoorstel is een statement en had de huidige culturele dynamiek moeten veranderen."

Gesteggel
Lees ook:
Gesteggel in Zwitserland en Italië over invoering homohuwelijk, maar waarom?

"Een van de doelen van de wet was het ontmoedigen van haat en geweld en het normaliseren van homo- en transseksualiteit. Tot nu toe hing er een taboe en angstcultuur om het onderwerp. Zo is er veel geweld in de huiselijke sfeer, maar aangifte wordt er bijna nooit gedaan."

Geen ontmoediging

"Jongeren hebben aangegeven dat ze zich veiliger zouden hebben gevoeld met deze wet. Ze gingen ervan uit dat mensen dan wel twee keer zouden nadenken voor ze haatdragende taal zouden uitslaan. Maar dat effect zal er nu dus niet zijn. Het is een gemiste kans voor een inclusiever Italië."

Bekijk ook: Zwitserland stemde vorige maand voor het homohuwelijk, Italië laatste in West-Europa

01:48
Zwitserland heeft gestemd over de invoering van het homohuwelijk. Het is één van de laatste West-Europese landen waar twee mensen van hetzelfde geslacht nog niet konden trouwen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore