Ga naar de inhoud
Tegen de afspraak

Orka Morgan toch gebruikt in shows Tenerife: 'Had niet gemogen'

Orka Morgan in 2011, nog in het Dolfinarium in Harderwijk. Beeld © ANP

Orka Morgan, die in 2010 in de Waddenzee werd gevonden en een jaar later vanuit Dolfinarium Harderwijk werd overgebracht naar een dierenpretpark in Tenerife, moet daar al jarenlang kunstjes doen in een show voor publiek. Dat is tegen de afspraken uit de exportvergunning die destijds werd opgesteld.

Morgan zou in Tenerife alleen voor wetenschappelijk onderzoek en onderwijs mogen dienen, werd in 2011 afgesproken toen het dier naar Spanje verhuisde. Daar is niets van terechtgekomen, meldt het tv-programma Zembla. Morgan heeft zelfs al jarenlang een eigen nummer, waarbij ze op het lied 'You'll be in my heart' van Phil Collins kunstjes doet. 

Pretpark Spanje

Morgan werd in 2010 in de Waddenzee gevonden en werd aanvankelijk opgevangen in Dolfinarium Harderwijk. Vervolgens brak een strijd los over het lot van de orka. Volgens dierenactivisten moest ze vrij worden gelaten, maar het ministerie van Landbouw besloot haar naar het pretpark in Spanje te sturen. Een terechte beslissing, oordeelde de Raad van State jaren later. 

Raad
Lees ook:
Raad van State vindt verhuizing orka Morgan naar Tenerife in orde

In de exportvergunning die werd opgesteld stond liefst zeven keer dat Morgan, die doof is, alleen voor de wetenschap en educatie mocht worden ingezet. Het Loro Parque in Tenerife hield zich daar dus niet aan en trainde Morgan voor de shows. 

'Geen andere optie'

"Ik heb van tevoren geen onderzoek gedaan naar Loro Parque, ik ging ervan uit dat het goed zat", zegt toenmalig staatssecretaris Henk Bleker in Zembla. Hij nam destijds het besluit om Morgan naar Spanje te sturen. "Dit soort shows, dat had echt niet gemoeten." Uitzetten was in 2011 niet mogelijk, blikt Bleker terug. "We wisten niet waar op zee haar familie was, dus we zagen geen andere optie."
 

Het Dolfinarium in Harderwijk zou het ministerie hebben verzekerd dat de dieren in het park op Tenerife daadwerkelijk werden gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek en onderwijs. "Ik vertrouwde erop dat zij de deskundigheid hadden om ons daarover te informeren. Ik heb het zelf niet verder uitgezocht", zegt de toen verantwoordelijke beleidsmaker Folchert van Dijken. 

Intelligent dier

"Ons idee was echt dat ze voor wetenschappelijk onderzoek en educatie naar Spanje zou gaan", vervolgt Van Dijken. "Absoluut niet voor shows waarin ze kunstjes zou moeten doen. Dat had in Nederland ook niet gemogen. Het voelt niet goed. Ik ben er medeverantwoordelijk voor dat zij nu al sinds 2011 in opsluiting zit, in zo'n bakje. Dat is heel erg voor zo'n intelligent dier."

Orka
Lees ook:
Orka Morgan is bevallen: 'Ze is een goede moeder'

Volgens de directeur van het Spaanse dierenpretpark wordt Morgan betrokken bij wetenschappelijk onderzoek, maar hij bevestigt ook dat ze meedoet in de shows. "Deze dieren zijn slim en houden elkaar constant in de gaten", zegt hij daarover. "Als Morgan niet mee zou mogen doen, terwijl de andere orka's in onze groep wel allemaal meedoen, zou ze erg gefrustreerd raken."

Spaanse autoriteiten

Volgens Bleker kan er vanuit Nederland niets meer aan de situatie van Morgan worden gedaan. "In de exportvergunning stonden geen voorwaarden die stelden dat als zou blijken dat het dier in strijd met de gestelde eisen zou worden opgevangen, Nederland haar weer terug zou kunnen nemen", zegt hij. "Zij is nu de verantwoordelijkheid van de Spaanse autoriteiten." 

Vergeefse
Lees ook:
Vergeefse zoektocht naar moeder van gestrande baby-orka, diertje overlijdt na 12 dagen
RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update