Dwangsom

Polen moet EU miljoen per dag betalen zolang ruzie over rechtstaat loopt

27 oktober 2021 15:17
In verschillende Poolse steden werd eerder deze maand gedemonstreerd vóór de Europese Unie. Beeld © ANP

Polen moet elke dag een miljoen euro betalen zolang zijn tuchtcollege voor rechters niet is opgeheven. Deze dwangsom is bedoeld om het EU-land te dwingen alsnog te luisteren naar het Europees Hof van Justitie.

De Europese Commissie had het hof om de strafmaatregel gevraagd omdat de regering in Warschau maar niet bij wil draaien in het slepende conflict met Brussel over de hervormingen van de Poolse rechterlijke macht. Die tasten de onafhankelijkheid van de Poolse rechtspraak aan, vindt Brussel, wat het Europees Hof in juli beaamde.

'Machtsmisbruik en chantage'

De Poolse regering is woedend en spreekt van 'machtsmisbruik en chantage'. Het hof 'treedt buiten zijn bevoegdheden', zegt onderminister van Justitie Sebastian Kaleta. Polen kan weigeren de dwangsom over te maken naar de Europese Commissie, maar dat baat het land niet. Het bedrag kan ook worden ingehouden op EU-subsidies die het land ontvangt.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nederlaag voor Brussel: Polen stelt eigen wetten boven die van de EU

Het juridische getouwtrek met de Europese instellingen begint een wissel te trekken op de Poolse schatkist. Het hof in Luxemburg legde Polen vorige maand ook al een dwangsom op omdat het land weigert een kolenmijn te sluiten die Tsjechisch grondgebied zou vervuilen. Dat kost Polen een half miljoen per dag. De ruzie over de rechtstaat houdt ook de uitkering van miljarden euro's uit het Europese coronaherstelfonds aan Polen op.

Uit de hoogte van een dwangsom spreekt doorgaans onder meer hoe ernstig het Europees Hof het verzuim vindt. Een paar jaar geleden hield het hof het nog op 100.000 euro per dag, in weer een andere Poolse zaak.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Poolse premier haalt snoeihard uit naar Brussel

Het Europees Hof droeg Polen in juli op het tuchtcollege te schorsen. Als het land dat blijft nalaten, dreigt 'ernstige en onherstelbare schade aan de rechtsorde van de Europese Unie en aan de waarden waarop de unie is gegrondvest, in het bijzonder de rechtstaat', stelt het hof.

Onderzoek naar rechters gaat door

Polen mag dan hebben aangekondigd het toezicht op rechters anders te willen regelen, maar het blijft onduidelijk hoe dat dan in zijn werk gaat. Het tuchtcollege heeft nog steeds rechtsmacht en het onderzoek dat naar sommige rechters in gang is gezet, lijkt gewoon door te gaan.

Na de nederlaag bij het Europees Hof vroeg de Poolse regering het eigen grondwettelijk hof om uit te spreken dat het Pools recht soms boven het EU-recht gaat. Daar kan Warschau zich niet achter verschuilen, stelt de vicepresident van het hof in een eerste weerwoord tegen die uitspraak.

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore