Ga naar de inhoud
'Lange weg'

Australische profvoetballer (als eerste actieve speler ter wereld) uit de kast

Middenvelder Josh Cavallo (links). Beeld © Getty Images

De Australische voetballer Josh Cavallo is in een video op sociale media uit de kast gekomen. "Het is een lange weg geweest en ik heb tegen mijn seksualiteit gevochten", zegt hij. Hij is de enige bekende professionele voetballer ter wereld die tijdens zijn actieve loopbaan bekendmaakt dat hij op mannen valt.

De 21-jarige Josh Cavallo speelt als middenvelder bij Adelaide United. In een video, die de club op Twitter heeft geplaatst, zegt hij dat hij 'iets persoonlijks moet bespreken nu hij zich eindelijk comfortabel genoeg voelt'.

"Ik vecht nu al meer dan zes jaar tegen mijn seksualiteit en ik ben blij dat ik dat kan laten rusten", vertelt Cavallo. "Toen ik opgroeide, had ik altijd de behoefte om mezelf te verbergen omdat ik mij schaamde."

'Ik
Lees ook:
'Ik ben homo, en óók een stoere, tuffende voetballer'

'Gevoelens verbergen'

Hij was bang dat hij niet zou kunnen voetballen als uit zou komen dat hij homo was. "Voetballen en gelijk behandeld worden voelde nooit als een realiteit."

Als voetballer die op mannen valt moest hij 'leren zijn gevoelens te verbergen' om zo 'in het model van een professionele voetballer te passen', vertelt Cavallo. "Ik heb altijd verondersteld dat dit een onderwerp was om nooit over te praten."

Bekijk hier hoe Cavallo uit de kast komt: 

Meer spelers met verborgen leven

Er zijn wereldwijd slechts enkele professionele voetballers van wie bekend is dat ze op mannen vallen. Geen van hen speelt in de hoogste klasse. Cavallo zegt dat hij bang was om uit de kast te komen, hij vreesde dat het een 'negatieve invloed zou hebben op zijn carrière'. Hij zegt ook dat hij weet dat er andere spelers zijn die een verborgen leven leiden.

"Het is verbazingwekkend dat er momenteel geen homoseksuele profvoetballers actief zijn, niet alleen in Australië, maar over de hele wereld. Hopelijk verandert dit snel", vertelde hij.

'Enorme moed'

Zijn club Adelaide United prijst de 'enorme moed' van Cavallo. "Het was mij duidelijk dat Josh met een ongelooflijke last en onvoorstelbare pijn leefde", zegt assistent-coach Ross Aloisi tegen The Guardian. "Om hem vandaag te zien, verlost van die druk op zijn schouders, maakt me trots. Hij is een moedig man."

Voor
Lees ook:
Voor het eerst NFL-speler uit de kast: 'Eindelijk durf ik ervoor uit te komen'