Sober huwelijk

Kritiek of niet: Japanse prinses trouwt 'gewone man' en verliest keizerlijke status

26 oktober 2021 10:28 Aangepast: 26 oktober 2021 10:30
In een persconferentie maakte het stel bekend getrouwd te zijn. Beeld © AFP

In stilte en zonder traditionele ceremonie is de Japanse prinses Mako getrouwd. Het huwelijk kost de prinses haar keizerlijke status, omdat haar man 'een gewone man' is.

De 29-jarige Mako, het nichtje van keizer Naruhito en dochter van kroonprins Akishino, is getrouwd met een klasgenoot van de universiteit, Kei Komuro. Hun verloving werd in 2017 al aangekondigd, maar het huwelijk werd steeds uitgesteld.

Er was veel kritiek uit conservatieve hoek, omdat de prinses niet zou voldoen aan haar keizerlijke plicht door met een burger te trouwen. Er werd ook op straat geprotesteerd tegen het huwelijk.

'Noodzakelijke keuze'

Er volgde uitstel op uitstel vanwege gedoe over de financiën van de familie van Komuro. Nu hebben de geliefden ervoor gekozen om niet langer te wachten. Ze zien af van de 'oprotpremie' waar de prinses recht op heeft. "Een noodzakelijke keuze", noemde Mako het op een persconferentie.

Komuro vervolgde: "Ik hou van Mako. Ik leef maar één keer en ik wil mijn leven doorbrengen met iemand van wie ik hou."

In Japan is geprotesteerd tegen het huwelijk. In Japan is geprotesteerd tegen het huwelijk.

Volgens persbureau Reuters laat prinses Mako een overheidstoelage van omgerekend 1,1 miljoen euro schieten. Vrouwelijke leden van de keizerlijke familie raken hun titel kwijt als ze trouwen met een 'gewone man'. Ze krijgen daar wel een eenmalige toelage van 150 miljoen yen (omgerekend 1,1 miljoen euro) voor terug. Die toelage laat Mako nu schieten.

Het stel wil na het huwelijk in New York gaan wonen. Daar woonde Komuro ook. Hij studeerde er tot afgelopen mei rechten. Prinses Mako zegt erover: "Er zullen verschillende moeilijkheden zijn als we ons nieuwe leven beginnen, maar we zullen samen daar doorheen gaan zoals we dat in het verleden hebben gedaan."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Japanse prinses laat miljoen schieten om met 'gewone man' te kunnen trouwen

Het Japanse hof heeft bekendgemaakt dat het huwelijk klein wordt gevierd, zonder staatsbanket of andere plechtigheden. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore