Ruimtetelescoop

Dertig jaar oude Hubble voor tweede keer dit jaar kapot: opnieuw storing

26 oktober 2021 01:05 Aangepast: 26 oktober 2021 09:20
Beeld © NASA

Ruimtetelescoop Hubble kampt voor de tweede keer dit jaar met een storing. Wetenschappelijk onderzoek ligt stil en alle instrumenten aan boord van het ruim dertig jaar oude apparaat staan sinds gisteren in de veilige modus.

Het computersysteem van de Hubble dateert uit de jaren tachtig en beheert de meetinstrumenten aan boord. De vluchtleiding onderzoekt wat er aan de hand is, meldt ruimtevaartorganisatie NASA.

Backup-systeem

De Hubble moest afgelopen zomer ook worden stilgezet. Toen deed de stroomvoorziening van een computer aan boord van de satelliet het niet goed. Het duurde een maand voordat de NASA het probleem had gevonden en de Hubble kon overschakelen op een backup-systeem.

De Hubble werd in april 1990 gelanceerd en draait dus al meer dan 31 jaar in een baan rond de aarde, op een hoogte van ruim 500 kilometer. De telescoop onderzocht onder meer afgelegen sterrenstelsels, waardoor wetenschappers een beter beeld hebben gekregen van het ontstaan van het heelal.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hubble-telescoop lijkt na maand weer te werken

In dampkring verbranden

De Hubble kreeg in 2009 zijn laatste onderhoudsbeurt. Hoelang de instrumenten het nog volhouden, is niet bekend. Als de NASA de ruimtetelescoop aan zijn lot overlaat, kan hij ergens in de komende tien jaar langzaam uit zijn baan om de aarde zakken en uiteindelijk verbranden in de dampkring.

Opvolger Hubble

Eind dit jaar moet de opvolger van de Hubble naar de ruimte gaan. Dat is de ruimtetelescoop James Webb, die door de Verenigde Staten, Europa en Canada is gebouwd.

De nieuwe telescoop gaat niet rond de aarde draaien, zoals de Hubble, maar rond de zon, op 1,5 miljoen kilometer afstand van de aarde. Op die plek moet de James Webb onder meer zoeken naar planeten waar misschien leven mogelijk is, verre sterrenstelsels en sporen van de oerknal.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Opvolger ruimtetelescoop Hubble in december de ruimte in

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore