Diplomatieke rel

Nederlandse ambassadeur en collega's mogen toch in Turkije blijven

25 oktober 2021 20:35 Aangepast: 25 oktober 2021 20:45
Aanhangers van de Turkse president Erdogan vandaag bij de Amerikaanse ambassade in Ankara. Beeld © AFP

De Nederlandse ambassadeur en negen anderen hoeven toch niet weg uit Turkije, hoewel ze hebben opgeroepen een activist vrij te laten. De Turkse president Erdogan kwam vandaag terug op zijn aankondiging de tien westerse topdiplomaten tot ongewenste personen te laten verklaren.

In een toespraak verwelkomde hij de verklaringen van de ambassadeurs van vandaag, waarin zij zeggen zich te blijven houden aan diplomatieke verdragen. Zij benadrukken daarmee zich niet te zullen bemoeien met binnenlandse aangelegenheden. Daarmee namen ze afstand 'van de laster tegen ons land', vindt Erdogan: "Ze zullen voortaan voorzichtiger zijn."

Vast zonder veroordeling

De president vond het onfatsoenlijk dat de tien een week geleden gezamenlijk, in een diplomatiek gezien ongebruikelijke stap, opriepen Osman Kavala vrij te laten. Deze filantroop en strijder voor mensenrechten zit al vier jaar vast zonder veroordeling. De ambassadeurs waren vorige week al op het matje geroepen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kamerleden over uitzetting ambassadeurs: 'Turkije op ramkoers'

De jongste diplomatieke rel tussen Turkije en het westen lijkt daarmee ten einde. Maar in Nederland zijn Tweede Kamerleden niet te spreken over de, in hun ogen, knieval van de Nederlandse ambassadeur.

'Teken van zwakte'

"Erdogan blaft en 10 landen trekken zich met de staart tussen de benen terug", schrijft Ruben Brekelmans (VVD) op Twitter. Hij noemt het een pijnlijke vertoning en een teken van zwakte. Kati Piri (PvdA) vindt het een gênante vertoning en 'de wereld op z'n kop'. Ze vraagt zich af of Nederland Erdogans gezicht moet redden, of dat Nederland moet staan voor de vrijheid van Kavala.

Ook Kamerleden Jasper van Dijk (SP) en Derk Jan Eppink (JA21) zijn kritisch. Van Dijk noemt het een opmerkelijke draai van de ambassadeur en wil opheldering over wat 'achter de schermen' is gebeurd. Eppink spreekt van 'slapjanuspolitiek'. Volgens hem gaat Nederland door de knieën omdat 'Erdogan blaft'. Hij vindt de ambassadeurs 'angsthazen'.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Turkije wil Nederlandse ambassadeur en negen anderen uitzetten

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore