Censuur op sociale media

Turkse influencer berecht om foto's in Amsterdams seksmuseum: 'Turkije geeft grens aan'

26 oktober 2021 07:20 Aangepast: 26 oktober 2021 09:28
Onder andere deze foto is de reden dat de influencer wordt vervolgd. Beeld © Instagram

De 23-jarige Turkse influencer Merve Taşkin moet vandaag in Turkije voor de rechter verschijnen vanwege een fotoshoot in Sexmuseum Amsterdam. Vorige week werd ook al een Nederlandse rapper opgepakt in Istanbul. "De bewegingsvrijheid in Turkije wordt met de dag kleiner", zegt correspondent Olaf Koens vanuit Turkije.

Wie is deze influencer?

Merve Taşkin is een 23-jarig fotomodel uit Instanbul met honderdduizenden volgers op sociale media. Ze is vooral populair op Instagram (572.000 volgers), gevolgd door Twitter (66.500 volgers) en TikTok (54.400 volgers).

Taşkin stuurt op deze platforms iedere week foto's en filmpjes de wereld in. Daarop poseert ze geregeld in weinig verhullende kleding, maakt ze humoristische filmpjes, is ze te zien in de sportschool of op reis in het buitenland.

Waarvoor wordt ze vervolgd?

De zaak draait om foto's en een video die zijn gemaakt tijdens een van deze reisjes. In januari 2020 bezocht Taşkin Amsterdam om daar met vrienden haar 22ste verjaardag te vieren. Daarbij bezochten ze ook Sexmuseum Amsterdam aan het Damrak, waar de geschiedenis van de pornografie en erotiek is te zien.

De foto's en video die haar in de problemen brachten, zijn binnen in het museum genomen. "Mijn doel was om grappen te maken", zei ze achteraf tegen de BBC. Zo is ze onder meer dansend met seksspeeltjes te zien en toont ze spullen die te koop zijn in het museum, zoals 'penisvormige pasta en een sexy flesopener'.

Toen ze terugkwam in Turkije werd ze naar eigen zeggen binnen enkele maanden twee keer opgepakt. Bij de tweede keer legde ze ook een verklaring af. Ze dacht dat de zaak hiermee was afgedaan, tot ze dit jaar alsnog werd gedagvaard wegens het schenden van artikel 226 van het Turkse strafwetboek: het delen van obsceen materiaal. "Ik ben een beetje bang", schreef ze gisteren op Instagram, waar ze de meeste in Amsterdam genomen foto's intussen heeft verwijderd. "Ik hoop dat dit niet mijn laatste bericht zal zijn."

Maar de Turkse wet geldt toch niet in Nederland?

"Dit is een bijzonder interessante zaak, vooral omdat het iets zegt over de heersende moraal in Turkije", zegt Midden-Oostencorrespondent Olaf Koens. "Het is natuurlijk niet zo dat je, wanneer je niet in Turkije bent, een Turkse wet kunt overtreden. Vergelijk het maar met een coffeeshop. Iedereen kan in Nederland een coffeeshop bezoeken, daar kun je in eigen land, hoe streng drugswetten ook zijn, niet voor worden veroordeeld."

De vraag die hier volgens hem vooral speelt is: wat is Instagram precies? "Is het een publicatie? Zou je een publicatie op Instagram kunnen zien als grensoverschrijdend, en dat dan in eigen land, al is het een foto elders? De openbaar aanklager zal zich in allerlei bochten moeten wringen om dat voor elkaar te krijgen", verwacht Koens.

Hoe heeft het Amsterdamse museum gereageerd?

Het museum steunt Taşkin en zegt het te betreuren dat de Turkse influencer in de problemen is gekomen vanwege een foto die is genomen in het museum. "Het is onwerkelijk voor ons dat dit gebeurt", schrijft museumdirecteur Monique van Marle aan Taşkin. "Ons museum is bedoeld om mensen over de hele wereld te informeren over de geschiedenis van seks. We bewonderen je omdat je jezelf uitdrukt en zulke foto's maakt."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Rapper Murda nacht vastgezeten in Turkse cel om songteksten

Vorige week eiste het Turkse OM celstraf tegen rapper Murda. Waarom is Turkije juist nu zo streng?

"Het is al jaren zo dat de Turkse autoriteiten de duimschroeven aandraaien op social media", zegt Koens. "Ga maar eens in een willekeurige Turkse rechtbank kijken, je ziet ontzettend veel mensen voor de rechter staan voor belediging, voor uitspraken die volgens de autoriteiten niet door de beugel kunnen. Het is in die zin niet nieuw. Maar het lijkt er een beetje op dat de Turkse autoriteiten de grenzen willen aangeven."

Al speelt de zaak rond influencer Taşkin al langer. Koens: "Je zou kunnen zeggen dat de autoriteiten een beetje de aandacht aan het afleiden zijn. Het gaat op dit moment economisch gezien slecht in Turkije, de koers van de lira zakt onderuit. Dan is een beetje hameren op normen en waarden een beproefd middel om de achterban wat op te jutten."

Koens merkt intussen dat de ruimte voor vrije meningsuiting in Turkije steeds verder onder druk is komen te staan. "De media worden aan banden gelegd, ambassadeurs tot de orde geroepen, artiesten en influencers krijgen met de lange arm van de wet te maken. Het zorgt er allemaal voor dat de bewegingsvrijheid in Turkije met de dag kleiner aan het worden is."

Miniatuurvoorbeeld
Lees verder:

Verbazing over aanhouding rapper Murda: 'Misschien om aandacht af te leiden'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore