Van dorst gestorven

Tien jaar cel voor Duitse IS-bruid vanwege dood yezidi-meisje

25 oktober 2021 12:10 Aangepast: 25 oktober 2021 13:24
Archieffoto van een groep yezidi's. Beeld © AFP

In München is een Duitse IS-bruid veroordeeld tot tien jaar cel voor onder meer deelname aan een terroristische organisatie en de dood van een 5-jarig yezidi-meisje. Het slachtoffer stierf in Irak van de dorst in de brandende zon.

Het is een van de eerste veroordelingen wereldwijd in verband met de vervolging van de religieuze minderheid door IS. De groepering maakte zich tussen 2014 en 2017 in Irak schuldig aan ernstige misdaden tegen onder anderen de yezidi's. Duizenden van hen werden ontvoerd en vermoord.

Buiten vastgebonden

Volgens de rechtbank is bewezen dat Jennifer Wenisch (30) en haar man, een IS-terrorist, in 2015 een yezidi-vrouw en -meisje hadden 'gekocht' als 'slaven' voor in het huishouden. De twee slachtoffers werden vastgehouden in Mosul, dat toen in handen was van IS.

Aanklagers zeiden dat het meisje door de echtgenoot als straf buiten werd vastgebonden, nadat ze ziek was geworden en in bed had geplast. Volgens de rechtbank is Wenisch medeplichtig aan de moord op het meisje door geen hulp te bieden. Haar man, Taha al-Jumailly, staat in Frankfurt in een apart proces terecht. Het vonnis in die zaak wordt eind november verwacht.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

'Crisis bij yezidi-kinderen die slachtoffer waren van IS'

Levenslang geëist

Wenisch is ook veroordeeld voor een poging tot het plegen van een oorlogsmisdaad, voor misdaden tegen de menselijkheid en vanwege haar IS-lidmaatschap. De straf komt lager uit dan de eis van de aanklagers. Die wilden een levenslange celstraf voor de vrouw. De verdediging had gevraagd om een celstraf van twee jaar, alleen voor deelname aan een terroristische organisatie.

Wenisch zou zich volgens Duitse media in 2013 hebben bekeerd tot de islam en een jaar later via Turkije en Syrië naar Irak zijn gereisd, waar ze zich aansloot bij IS en in het huwelijk trad met een IS'er.

De vrouw werd in 2016 opgepakt toen ze de Duitse ambassade in Ankara verliet. Ze werd kort daarop uitgeleverd aan Duitsland. Het proces tegen haar begon in april 2019.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Tientallen yezidi's na drie jaar gevangenschap bevrijd uit handen van IS

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore