Brandende barricades

Chaos in Soedan na staatsgreep, premier afgevoerd

25 oktober 2021 09:29 Aangepast: 25 oktober 2021 13:40

Chaos in het Afrikaanse Soedan. Daar heeft het leger de macht gegrepen en premier Abdalla Hamdok meegenomen. Hij wordt vastgehouden op een onbekende locatie.

De militaire leider van het land, generaal Abdel Fattah al-Burhan, heeft in een tv-toespraak de noodtoestand uitgeroepen. Hij heeft de overgangsregering, waar ook burgers inzitten, opgeheven. Daarmee heeft het leger het nu voor het zeggen in Soedan. Al-Burhan zegt dat er nieuwe democratische verkiezingen komen in 2023 en dat het leger tot die tijd het land zal besturen.

In een reactie op de staatsgreep zijn duizenden inwoners de straat opgegaan. Ze steken autobanden in brand en er klinken leuzen als 'de mensen zijn sterker'. Op beelden van de zender al-Arabiya zijn zwarte rookpluimen te zien in de straten van de hoofstad Khartoem.

Geen internet

Ook ministers en andere politici van burgerlijke groeperingen zijn aangehouden. Een aantal militairen is het hoofdkwartier van de nationale omroep in Omdurman op de westelijke oever van de Nijl binnengedrongen. Ook daar zouden mensen zijn weggevoerd.

Militairen hebben bruggen over de Nijl en de weg naar het vliegveld afgesloten en het internet en telefoonverkeer werken niet of nauwelijks.

Premier weigert steun

Het ministerie meldt dat 'gezamenlijke strijdkrachten' premier Hamdok onder druk zetten omdat ze willen dat hij publiekelijk zijn steun uitspreekt voor de coup. De premier heeft volgens het ministerie geweigerd en zou vervolgens zijn meegenomen. 

Na de val van de dictator

In Soedan werd in 2019 na grootschalige protesten het regime van dictator Omar Hassan al-Bashir ten val gebracht. Sindsdien is een overgangsregering aan de macht, die toenadering zoekt tot het Westen en ook diplomatieke relaties heeft aangeknoopt met Israël.

Die regering bestaat uit militairen en verschillende burgergroeperingen. Zij moeten toezicht houden op de overgang naar een regering die volledig uit burgers bestaat.

Meerdere staatsgrepen

Sinds het land in 1956 onafhankelijk werd van Groot-Brittannië en Egypte zijn er meerdere militaire staatsgrepen geweest. De couppleger die in 1989 de macht greep was generaal al-Bashir. Hij kwam twee jaar terug ten val, na massaal protest.

Maar deze 'revolutie' bleef aangestuurd door militairen uit het regime van al-Bashir. De generaals en burgerpolitici die een democratische staatsvorm willen, proberen sindsdien samen te werken in een overgangsregering. Maar premier Hamdok en de topofficieren hadden steeds vaker ruzie, onder meer over de niet aflatende greep van de militaire elite op de economie van het land.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Soedan levert ex-president al-Bashir uit aan Internationaal Strafhof in Den Haag

Afgelopen maand was er al een poging tot staatsgreep die de twisten tussen de militairen en burgers in het bewind hebben verhevigd.

Beruchte milities opgericht onder oud-leider Omar Hassan al-Bashir, regionale krijgsheren en de militairen die hun macht niet willen opgeven, lijken een poging te doen burgerpolitici uit te schakelen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

'Soedanese diplomaten moesten Nederland verlaten vanwege spionage'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore